Nem működött a vakcinalottó és az ingyen autó, kötelezővé teszik az oltást Oroszországban

Védőruházatot viselő orosz állami alkalmazottak fertőtlenítik a Leningrádszkij Pályaudvar csarnokát Moszkvában 2021. június 24-én. Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 20 182 új koronavírusos fertőzöttet diagnosztizáltak. Ez 14,71 százalékkal több, mint egy nappal korábban, és a legmagasabb adat január 24. óta. A járvány kezdete óta Oroszországban 5 388 695 fertőzést mutattak ki. MTI/AP/Pavel Golovkin
not image

Nagy Noel

2021. június 25. - 12:06

Annak ellenére, hogy a világon elsőként hagytak jóvá koronavírus-vakcinát, sehogy nem áll Oroszország oltási programja, így radikális lépéshez kell folyamodniuk.

Megpróbáltak sok mindent a helyi és regionális önkormányzatok, az ingyen ajándékoktól kezdve a vakcinalottóig, amellyel akár autót és lakást is lehetett volna nyerni. Ezzel azt kívánták elérni, hogy 30 millió orosz karjában ott legyen legalább egy dózis június közepéig.

Ettől azonban rendkívül messze áll Oroszország, cikkünk írásának pillanatáig körülbelül 21 millió embert oltottak be. Éppen ezért az önkormányzatok megunták az akadozást: több helyen is kötelezővé teszik a dolgozóknak a vakcinát, egyes helyeken szolgáltatások igénybevételéhez is oltottság szükséges.

Míg nagyon sok nyugati ország enyhít a korlátozásain és tér vissza fokozatosan a normális élethez, addig Oroszországban rég látott fertőzöttséget tapasztalnak – jegyzi meg a Washington Post. Mindezt annak ellenére, hogy már decemberben elkezdték oltani a lakosságot.

A napi fertőzöttek száma ugyanis még június elején 9000 körül járt, csütörtökre azonban már napi 20 ezer környékére emelkedett, elsősorban Moszkva és környéke, valamint Szentpétervár küzd a legnagyobb járványkitöréssel jelenleg.

A tisztviselők az orosz lakosság magatartását hibáztatták ez miatt, hogy nem tartották be megfelelően az előírt korlátozásokat. Szerepet játszik a járvány berobbanásában az is, hogy fertőzőképesebb variánsok kezdtek el terjedni, valamint nagyon alacsony az átoltottság.

A közel 21 millió beoltott ugyanis azt jelenti, hogy mindössze a lakosság 14 százaléka kapta meg legalább az első dózisát, míg a teljes lakosság mindössze 11 százalékát sikerült teljes mértékben immunizálni, elsősorban Szputnyik V-vel.

Az AP hírügynökség által megkérdezett szakértők szerint több dologra vezethető vissza, hogy miért nem kérik az oroszok a vakcinát:

  • Szkeptikus a lakosság a Szputnyik V-vel, hogy elkapkodták a fejlesztését és az engedélyezését
  • Az a hibásnak bizonyuló, hamis biztonságérzetet kínáló narratíva, hogy Oroszország legyőzte a járványt
  • Az állami televízióban gyakori kritika a külföldi vakcinákkal szemben
  • Gyenge hirdetési kampány, amelynek kétségbeesett jele volt már a vakcinalottó

Ez pedig ezáltal odáig fajult, hogy legalább 14 orosz régió – köztük Moszkva és Szentpétervár is – kötelezővé tette a vakcinák felvételét bizonyos szektorokban dolgozóknak, mint a kormányhivatalok, kiskereskedelem, egészségügy, oktatás és így tovább.

A moszkvai hatóságok például azt is fontolgatták már, hogy fizetés nélküli szabadságra kell küldeni azokat, akik nem hajlandók beoltatni magukat. Még azt is kilátásba helyezték, hogy amennyiben az oltásra kötelezett vállalatoknál nem éri el a 60 százalékot az átoltottság aránya, felfüggeszthetik működésüket.

Az oroszok azonban annyira nem akarják beoltani magukat, hogy már az internet sötétebb bugyraiban hamis vakcinaigazolványokkal kereskednek, mellyel összefüggésben már több tucat embert le is tartóztattak korábban.