Venezuelába telepíthetnek orosz fegyvereket, készülőben az új „kubai rakétaválság”

Fotó: EPA/Anatolij Sztepanov
not image

Nagy Noel

2022. január 14. - 18:07

Szergej Ribakov, Oroszország külügyminiszter-helyettese és az orosz tárgyalódelegáció vezetője elmondta, nem látja értelmét a további tárgyalásoknak.

Ribakov elmondása szerint a genfi találkozókat követően Washington gyakorlatilag „nemet” mondott a legfontosabb orosz biztonsági követelésekre, amelyeket még decemberben hoztak nyilvánosságra – írja az UA Wire.

Moszkva kifejezetten hangsúlyosan követelte, hogy a NATO ne terjeszkedjen tovább a határaik felé, ne vegye fel Ukrajnát és Grúziát a tagjai közé, valamint ne vessen be rövid- és középhatótávú rakétarendszereket az orosz határ közelében.

„Az amerikaiak a biztonsági helyzet apró részletkérdéseiről szerettek volna diskurzust folytatni, ezzel pedig elsiklottak az orosz álláspont lényegén, hogy a nyomást és a feszültséget enyhíteni lehessen. Ennél tovább már nem tudunk hátrálni, Moszkva van mögöttünk”

fogalmazott Ribakov az orosz köztévének.

Ribakov elmondása szerint Oroszország meg fogja találni a megállapodás alternatíváit és sosem fog meghajlani a nyomásgyakorlás és a „zsarolás” előtt. Ezt követően dobta be a lehető legveszélyesebb forgatókönyvet: a második kubai rakétaválság ötletét.

A delegáció vezetője ugyanis elmondta, hogy opcióként ott van, hogy egy oroszbarát latin-amerikai országban, mint Venezuelában be tudnának vetni orosz fegyvereket. Mint fogalmazott, a helyzet további alakulása ezt követően az „amerikai kollegák kezében lenne”.

Szergej Lavrov külügyminiszter pedig ezzel párhuzamosan adott nyilatkozatában megemlítette, hogy ebből a zsákutcából legalább a rakétarendszerek be nem vetése irányába el lehetett volna mozdulni, azonban ez sem történt meg:

„Ebből kifolyólag meg sem fogjuk tárgyalni az amerikaiak, hogy majd Oroszország hazaküldje a barakkokba a katonáit”

A helyzet tehát finoman szólva sem ideális, az ukrán invázió folyamatosan ott lóg a levegőben, az orosz külügy pedig most nem zárta ki, hogy újra megélhetjük a kubai rakétaválságot, amikor közül állt a világ ahhoz, hogy kitörjön a harmadik világháború.