Dollár
393,56 Ft
Euró
408,13 Ft
Font
472,40 Ft
Bitcoin
16,846 $

„Oroszország 30 napon belül megindíthatja az Ukrajna elleni inváziót”

Oroszbarát szakadárok gyakorlatoznak a kelet-ukrajnai Donyecktõl 75 kilométerre lévõ torezi lõtéren 2015. szeptember 29-én. (MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko)
not image

Nagy Noel

2022. január 16. - 09:14

Folyamatosan figyelemmel tartják az amerikai titkosszolgálatok Moszkva kiberaktivitását, amely szerintük nem éppen bíztató mintázatokat mutat.

A hírszerzés szerint ugyanis az oroszok Ukrajna elleni kiberaktivitása egyértelműen azt mutatja, hogy Oroszország akár 30 napon belül inváziót indíthat a kelet-európai ország ellen – számolt be a Fehér Ház közleménye alapján a CNBC.

Ez a jóslat is mutatja, hogy a Biden-kormány már azzal számol, hogy a közeli jövőben Moszkva megpróbálhatja bekebelezni Ukrajnát, és már az amerikai kormányban sem optimista senki azt illetően, hogy békésen meg lehet a válságot oldani.

Washington már korábban jelezte, hogy amennyiben Oroszország az invázió mellett dönt, precedens nélküli gazdasági szankciókat vetnek ki az országra és Putyin belső körére egyaránt. Félő azonban, hogy Moszkva erre válaszolhat, akár az Európa felé menő gázvezetékek elzárásával.

Egy jelenlegi és egy korábbi amerikai tisztviselő az NBC kérdésére megerősítette, hogy a Biden-kormány jelenleg azt fontolgatja, hogy helyi ukrán népi erőket fog felfegyverezni, akik egy kvázi gerillaháborút folytatnának az oroszok ellen, amennyiben Putyin inváziót indít.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője pedig elmondta, hogy biztonsági elemzők erős mintázatokat kezdtek el látni a közösségi médiában, koordinált lejáratókampányokat indítottak orosz hátterű fiókok, hogy destabilizálják az ukrán kormányt.

Psaki kiemelte, hogy az orosz hadsereg az invázió előtti hetekben tervezte megkezdeni a destabilizációs célzatú álhírkampányt, így azzal számolnak, hogy január közepe és február közepe közötti időszakban indulhat meg az invázió.

Az amerikai hírszerzés szerint ráadásul abból kiindulva, hogy az oroszok már 200 ezer főhöz közeli katonát csoportosították át az ukrán határhoz, erősen elképzelhető, hogy nem egy, hanem több inváziós útvonal lesz, amivel nehéz lesz felvenni a versenyt.

A titkosszolgálat egyébként korábban jelezte, hogy Oroszország már több szabotőrt is küldött Kelet-Ukrajnába, hogy az oroszbarát szakadárok elleni potenciális akciókkal ürügyet kreáljanak az invázióra azzal, hogy a szabotázsakciókat (akár terrorakciókat) az ukrán kormányra kenjék.