Hatalmas szívességet tettek az oroszok az ukránoknak

Fotó: Az orosz védelmi minisztérium által közreadott, videóról készült képen orosz katonák és vöröskeresztes aktivisták kísérik buszokhoz az Azovsztal acélműből kimenekített civileket Mariupolban 2022. május 6-án. Egybehangzó ukrán és orosz közlések szerint 51 civil hagyta el az üzem területét ezen a napon. Az ENSZ közvetítésével zajló műveletben az elmúlt napokban már 500 embert sikerült kimenekíteni az orosz haderő által biztosított humanitárius folyosókon a Moszkva szerint utolsóként ukrán kézben maradt mariupoli létesítményből, amelyben a várost védő ukrán katonák, és több száz civil talált menedéket. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium
not image

Hujber Dávid

2022. május 15. - 07:31

Szombat este megérkezhetett az a hatalmas konvoj Mariupol városából Zaporizzsja városába, amire már régóta vártak.

Mariupol a leginkább háború sújtotta területet Ukrajnában, gyakorlatilag egy olyan része sincs, mely sértetlen lenne. A rengeteg bombázás és katonai akció erősen megtépázta a várost, amit teljesen újjá kell építeni.

Mint arról korábban beszámoltunk, az oroszok végül zöld jelzést adtak annak a bizonyos konvojnak, ami körülbelül 500-1000 járműből állt. Rengeteg civilt engedhettek el a városból, akik időközben megérkeztek Zaporizzsja városába.

A The Guardian a Reuters jelentésén keresztül számolt be arról, hogy a civilek szombat este érkeztek meg a másik ukrán városba, ahol sokkal nagyobb biztonságban lehetnek. Ukrajna több mint két hónapja igyekszik kimenekíteni a civileket Mariupol-ból, de eddig ezt csak fokozatosan tehették meg.

Nagy utat tett meg a hatalmas konvoj, amit nem ért támadás, így mindenki épségben érkezhetett meg. Mariupol polgármesterének egyik segítője azt mondta, ez az 500-1000 járműből álló konvoj a legnagyobb evakuálást eredményezte a február végén kitört ukrajnai orosz invázió kezdete óta.

Az egyik civil azt mondta, nehezen jutottak el a városba, sok idős ember van közöttük, és az út valóban lesújtó volt számukra, de megérte. Még mindig sokan lehetnek a szitává lőtt Mariupol-ban, amit kvázi a földdel tettek egyenlővé, szinte semmi nem maradt belőle.