Dollár
419,61 Ft
Euró
405,91 Ft
Font
453,91 Ft
Bitcoin
18,780 $

Oroszország tömeges mozgósításra készül, nem a terveik szerint alakulnak a dolgok

Fotó: Twenty20
not image

Koós Alexandra

2022. június 22. - 12:06

A Kreml aggódik amiatt, hogy az országos mozgósítás zavargásokat szítana, ezért más módszert kerestek arra, hogy növelni tudják a katonák számát.

A PA hírügynökség beszámolója alapján egyes nyugati tisztviselők azt állították, miszerint Oroszország tömeges mozgósításra készül, a Kreml pedig a szegényebb régiókban élő polgárokat toborozza, akiket az ukrajnai harcok során vetnének be.

Soron kívül Karbantartás miatt több helyen nem lesz gáz Nógrádban, a helyiek nem örülnek

Elmondásuk szerint Moszkva „aggódik” a mozgósítási tervek miatt, ugyanis ennek végrehajtása „a kudarc beismerésével” lenne egyenlő, hiszen egy gyors, akadálymentes ukrajnai hadműveletre készültek, amely végül egy lassú és felőrlő konfliktussá vált.

A tisztviselők hozzátették, miszerint a Kreml attól is tart, hogy az országos mozgósítás zavargásokat szíthat a városokban, ezért a katonák számát úgy próbálja növelni, hogy „rendkívül jelentős toborzást végez” a szegényebb régiókban, valamint megemeli a szolgálati korhatárt – írta az Independent.

A Guardian jelentése szerint az orosz parlament májusban megszavazta a katonák felső korhatárának eltörlését, amelyet azzal indokoltak, hogy bizonyos fegyverek és katonai felszerelések használatához magas képzettségre van szükség, amelyet a szakemberek általában csak 40-45 éves korukra szereznek meg.