Oroszország cáfolta a tálibok Moszkvába tervezett látogatásáról szóló híreket

Fotó: Zamir Kabulov, az orosz elnök afganisztáni különmegbízottja. MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium
not image

Koós Alexandra

2022. május 14. - 07:08

Az orosz diplomata megerősítette, „nincs tudomása semmilyen ehhez köthető tervről”, ezzel cáfolva a médiában megjelent híreket.

Zamir Kabulov, az orosz elnök afganisztáni különmegbízottja cáfolta a médiában elterjedt híreket, amelyek szerint a tálib kormány oroszországi látogatásra készül, ennek érdekében delegációt küld a fővárosba, mégpedig a közeljövőben.

Azonban a diplomata kiemelte, Oroszország egyáltalán nem rendelkezik információval a tálib kormány Moszkvába tervezett látogatásáról, majd megerősítette, „nincs tudomása semmilyen ehhez köthető tervről”.

Miután az amerikai kormányzat bejelentette Washington 20 éve tartó afganisztáni katonai műveletének végét, illetve a csapatok kivonásának megkezdését, a tálibok támadásba lendültek az afgán kormányerők ellen – írta a TASS.

A tálib harcosok 2021. augusztus 15-én bármiféle ellenállás nélkül bevonultak Kabulba, majd néhány óra alatt uralmuk alá vonták az afgán fővárost. Az afgán elnök, Ashraf Ghani közölte, hogy a vérontás megelőzése érdekében lemondott, majd ezt követően elmenekült az országból.

Szeptember 6-án a tálibok teljes győzelmet hirdettek Afganisztánban, majd szeptember 7-én ideiglenes kormányt alakítottak ki, amelyet azóta még egyetlen ország sem ismert el hivatalosan.