Dollár
391,65 Ft
Euró
406,34 Ft
Font
470,86 Ft
Bitcoin
16,492 $

Oroszország tagadja, hogy a Győzelem napján üzenne hadat Ukrajnának

Fotó: Twenty20

Bense Róbert

2022. május 4. - 14:09

A Kreml szóvivője ostobaságnak nevezte az erről keringő híreket.

Dmitrij Peszkov a CNN-nek adott telefonos nyilatkozatában badarságnak nevezte azt a felvetést, miszerint Oroszország a május 9-ei Győzelem napjára időzítené hadüzenetét Ukrajnának.

Soron kívül Rövidesen bemutatják a B-21 Raidert, a világ legfejlettebb harci repülőjét

Peszkov azt a híresztelést is cáfolta, miszerint a jövő hétfőn esedékes országos ünnepséget bármilyen katonai célra – így általános mozgósításra használnának fel, egyben azt is tagadta, hogy az orosz gazdaságot a hadiiparnak rendelnék alá.

A nyugati tisztviselők ugyanakkor továbbra is azt feltételezik, hogy május 9-én Putyin hivatalosan is hadüzenetet küldhet Ukrajnának, így az orosz narratíva szerint a „különleges katonai hadműveletre” ezek után már háborúként hivatkozhatnának.

A Győzelem napján a nácik második világháborús legyőzését ünneplik, így Putyin számára „kézenfekvő” lenne kihasználni az alkalmat, ha már az offenzíva megkezdésének egyik fő jelszava a „nácitlanítás” volt az orosz elnök részéről.

Az ünnepség során katonai parádét rendeznek Moszkvában, az orosz vezetők pedig a hagyományokhoz hűen Lenin mauzóleumánál tartanak megemlékezést – írta meg a CNN.

Putyin a vörös hadsereg létrejöttének évfordulóját követő napon indította meg az inváziót, így joggal várják, hogy a Győzelem napját is felhasználja a háború szempontjából, legyen szó akár az eddig elért eredmények bejelentéséről, vagy épp az agresszió fokozásáról.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.