Dollár
430,59 Ft
Euró
411,77 Ft
Font
455,54 Ft
Bitcoin
18,955 $

Oroszország biztosította Szerbiát arról, hogy maximálisan támogatja a Koszovó elleni konfliktusban

Aleksandar Vucic szerb (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog tárgyalásuk megkezdése elõtt Belgrádban 2019. január 17-én. MTI/EPA/Mihail Klimentyev
not image

Takács Petra

2022. augusztus 1. - 22:26

Várható volt, hogy idővel Oroszország is reagál a kialakult konfliktusra, hétfőn pedig az orosz elnöki szóvivő jelentette ki, hogy “Oroszország a konfliktusban Belgrádot támogatja”.

Oroszország észszerűtlennek tartja Koszovónak a szerbekkel szemben támasztott követeléseit, és a konfliktusban Belgrádot támogatja – közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő újságírókkal.

Soron kívül Csütörtökön Kormányinfó, fontos bejelentések jöhetnek

“Teljes mértékben támogatjuk Szerbiát. Mi a koszovói szerbek mellé állunk, úgy gondoljuk, hogy ezek teljesen észszerűtlen követelések”

– mondta Peszkov.

Belgrád és Pristina között azt követően éleződtek ki ismét az ellentétek, hogy a koszovói kormány szombaton bejelentette: augusztus 1-jétől azok, akik szerbiai dokumentumokkal akarnak belépni Koszovóba, kilépési és belépési igazolást kapnak az átkelőknél, valamint a szerb rendszámtáblájukat is le kell cserélniük a belépésnél ideiglenes koszovói táblára.

A hétvégén a határövezetben kialakult szembenállást követően Pristina amerikai felhívásra úgy döntött, hogy egy hónappal elhalasztja az intézkedés bevezetését.

Peszkov rámutatott, hogy a konfliktus eszkalálódását most ugyan sikerült elkerülni, de mindez csak egyhónapos halasztást jelent, ezért nagyon fontos, hogy a felek belátóak legyenek. Hangsúlyozta, hogy a szerbek jogait maradéktalanul tiszteletben kell tartani.

“Úgy gondoljuk, azoknak az országoknak, amelyek elismerték Koszovót és garanciavállalók, minden befolyásukat latba kell vetniük, hogy óvják a koszovói hatóságokat olyan meggondolatlan lépésektől, amelyek további eszkalációhoz vezethetnek”

– mondta.

Peszkov Oroszország és Szerbia kapcsolatait szövetségesinek, nagyon őszintének és nagyon mélynek nevezte. Kifejezte meggyőződését arról, hogy a viszony tovább fejlődik. A szóvivő szerint viszont nincs napirenden, hogy Belgrád csatlakozzon a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez (ODKB). Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint “az el nem ismert koszovói köztársaságban történt fejlemények az Európai Unió közvetítő missziójának kudarcát bizonyítják”.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.