Dollár
396,65 Ft
Euró
403,36 Ft
Font
477,81 Ft
Bitcoin
23,455 $

Több mint száz éve nem történt hasonló Oroszországgal

Fotó: MTI/EPA/Jens Büttner
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. június 27. - 15:34

1918 óta először fordult elő, hogy Oroszország nem fizetett külföldi adóságot. Most is kellett volna, de a szankciók átszabták a helyzetet. 

1918 óta először fordult elő, hogy Oroszország nem fizette ki devizában fennálló államadósságát, köszönhetőe a nyugati országok által bevezetett szankcióknak, amelyek elvágták a fizetési útvonalakat. 

Soron kívül Újabb önjáró löveggel gazdagodott a Magyar Honvédség, itt megtekinthető

Vasárnap lejár a határidő a májusi kifizetésre, amelynek az összege mintegy 100 millió dollár volt, és Oroszország nem teljesítette az adósságot. Nehezen is tudta volna megtenni, hiszen a központi bankjának devizatartalékait befagyasztották, legnagyobb bankját pedig kivágták a globális pénzügyi rendszerből.

Moszkva állítása szerint van pénzük a tartozások rendezésére, azonban a fizetések elhalasztására kényszerültek a fentebb említett körülmények miatt. 

A hivatalos nyilatkozatot általában a hitelminősítő cégek adják ki, de a szankciók miatt a cégek visszavonták az orosz vállalatok minősítését.

Az orosz pénzügyminiszter „bohózatnak” titulálta a helyzetet, hozzátéve, hogy aki érti és ismeri az oroszországi helyzetet, annak eszébe sem jut, hogy Moszkva fizetésképtelen lenne – írja a Sky News

Oroszország valóban nem lehet rossz pénzügyi helyzetben, tekintve, hogy a szankciók következtében sokkal drágábban tudják eladni a földgázt és a kőolajat, ráadásul Kína bejelentkezett, mint a legnagyobb felvásárló. 

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.