Clouds
21 Budapest
Dollár
368,35 Ft
Euró
394,34 Ft
Font
441,48 Ft
Bitcoin
23,093 $

Oroszország rakétarendszert telepített a Japán melletti Kuril-szigetekre

Fotó: Twenty20
Ázsia

Bense Róbert

Szerkesztő

Védelmi célból telepítik a partmenti rakétarendszert a Japán és az orosz Kamcsatka-félsziget között húzódó, stratégiai fontosságú szigetre.

A Kuril-szigetek a második világháború óta az orosz-japán területi viták középpontjában van, ekkor foglalták el a szovjetek Japántól, melyet azonban Tokió továbbra is japán földnek tart – emlékeztet a The Asahi Shimbun.

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

Oroszország most Bástya rakétarendszereket telepített a sziget északi részére, melyek hatótávolsága 500 kilométer – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. A szigeten katonai tábort létesítettek, melyen egész éves szolgálatot teljesítenek a katonák.

A Kuril-szigeteken nem ez az első rakétarendszer, egy évvel ezelőtt Matua szigetén is létesítettek egy védvonalat. A washingtoni székhelyű Center for Strategic and International Studies szeptemberben tett közzé jelentést a telepítésről:

“Oroszország lépései arra utalnak, hogy a szigetek továbbra is káros szerepet fognak játszani az orosz-japán kapcsolatok szempontjából”- írták. Hozzátéve, hogy a szigetek militarizálása nagyrészt „radar alatt”, azaz titokban zajlott.

Oroszország az ázsiai ország által is elfogadott szankciók miatt már korábban visszalépett a Japánnal folytatott békeszerződési tárgyalásoktól, és befagyasztotta a vitatott Kuril-szigetekkel kapcsolatos közös gazdasági projekteket.