Dollár
391,89 Ft
Euró
412,34 Ft
Font
478,09 Ft
Bitcoin
16,850 $

Kreml: Oroszország pénteken hivatalosan is annektálja a megszállt ukrán területeket

Fotó: MTI/AP/Orosz elnöki sajtószolgálat
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ahogy az várható volt, a Kreml csütörtökön bejelentette, hogy az orosz elnök pénteken fogja aláírni azt a rendeletet, mellyel a négy orosz megszállás alatt álló ukrán területet Oroszországhoz csatolják.

A Guardian jelentése szerint a Kreml csütörtökön bejelentette, hogy Oroszország pénteken hivatalosan is annektálni fogja azt a négy ukrán területet, ahol a hét folyamán “népszavazásokat” tartottak, melyek kapcsán a nyugati országok és Ukrajna is jelezte, hogy soha nem fogják elismerni azok eredményeit.

Soron kívül Csak találgatás: nincs még megegyezés a Liu-fivérek távozásáról

Az orosz vezetés a várakozásoknak megfelelően közölte, hogy az orosz megszállás alatt álló területek annektálását követően úgy fogják kezelni az elcsatolt ukrán területeket, mintha azok orosz területek lennének: magyarul, ha az ukrán erők megkísérelnék e területek visszafoglalását, az oroszok azt az “Oroszország elleni közvetlen támadásnak tekintenék”.

Az ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja, valamint Herszon régiókban tartott “népszavazások” bejelentésekor Putyin ismételten azzal fenyegetőzött, hogy “Oroszország nemzetbiztonságának veszélyeztetése esetén nukleáris fegyverekkel” is válaszolhat a támadásokra.

Az orosz megszállás alatt álló területeken kedden ért véget a “népszavazás”, s ahogy arról korábban is beszámoltunk, a Kreml már jó előre közölte, hogy mi lesz a “népszavazás” eredménye, ami épp úgy is lett: az orosz állami média szerint ugyanis “elsöprő többséggel” szavaztak az ukránok arra, hogy a megszállt területeket a megszálló hatalomhoz csatolják.

Az elmúlt napokban megannyi jelentés érkezett az újra ukrán fennhatóság alá került területekre menekült lakosoktól, akik arról számoltak be, hogy a biztosok házról házra jártak fegyveres orosz katonák kíséretében, s fegyverrel kényszerítették őket arra, hogy a szemük láttára jelöljék be, hogy Oroszországhoz akarnak csatlakozni.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön hivatalosan is bejelentette, hogy Putyin pénteken tartja az aláírási ceremóniát a megszállt ukrán területek Oroszországhoz történő csatolásáról.

Közlése szerint moszkvai idő szerint pénteken délután 3 órakor kerül sor a ceremóniára, melynek keretében az orosz elnök aláírja azt a rendeletet, mellyel a négy ukrán területet annektálja, mint annak idején a Krímmel tette. Fontos megjegyezni, hogy bár a legtöbb ország egyöntetűen elutasítja a “népszavazások” eredményeit, az érintett négy ukrán terület, melyeket el akarnak csatolni, Ukrajna teljes területének 15 százalékát teszik ki, s mintegy négymillió lakos él ezen régiókban.