Bajban az oroszok, kifogyhat az ország gazdaságos olajkészlete

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 20. - 21:01

A jelenlegi technológiákkal húsz év leforgása alatt eltűnhet Oroszország teljes kőolajkészlete.

A gazdaságosan kiaknázható kőolaj mezők 20-21 évig tarthatnak ki – kongatta meg a vészharangot Jevgenyij Petrov. Van még bőven olaj Nyugat-Szibériában, de a jelenlegi technológiákkal ezt nem lehet gazdaságosan kitermelni, ezért most kellene rubelmilliárdokat befektetni az új olajkitermelési technológiákba – magyarázta a bányászati hivatal vezetője.

A Napi.hu riportjából kiderült, az első félévben az energiaszektor csupán a GDP 15 százalékát adta a GDP-nek, miközben korábban sokkal nagyobb részesedést hasított ki magának.

A csökkenés rendkívül gyors, egy évvel ezelőtt ugyanis még 20 százalék fölött járt a részesedés, a fennmaradó 5 százalékot a vegyipar és a nehézipar vette át a földgázkitermeléstől.

Az orosz kormány több munkacsoportot is létrehozott, melyek mind azt tanulmányozzák, hogy miképp lehet gyorsan és gazdaságosan áttérni a hagyományos energiahordozókról a zöld energiára – írták.

A krízis megoldása nem lesz egyszerű, eddig a hagyományos energiahordozók exportja volt az egyik legfőbb alapja a gazdaság fejlődésének, ezentúl viszont a világ áttérése a zöld energiára egyre inkább fenyegetést jelent.