Dollár
431,30 Ft
Euró
422,60 Ft
Font
481,14 Ft
Bitcoin
19,711 $

Akár 25 millió embert is tud mozgósítani Oroszország

Fotó: Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter beszél a tizedik alkalommal megrendezett Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencián (MCIS) 2022. augusztus 16-án. MTI/EPA/Makszim Sipenkov
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. szeptember 21. - 11:56

A védelmi miniszter szerint azonban Putyin bejelentése „csak” 300 ezer embert érint. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy részleges mozgósítást rendelt el, ami azt jelenti, hogy a tartalékos katonákat szolgálatra hívják, akik kiképzésen vesznek részt, hogy megfelelően felkészüljenek az ukrajnai műveletre. 

Soron kívül Gyanús fehér por miatt kiürítették az Európai Bizottság elnöki lakosztályát

Szergej Sojgu védelmi miniszter is beszédet mondott, aki ismertette, hogy pontosan miről is van szó. Elmondta, hogy Oroszországnak bár hatalmas erőforrásai vannak még, semmi értelme mindent felhasználni. 

„Hatalmas mozgósítási erőforrással rendelkezünk, vagyis azok erőforrásával, akik szolgáltak, akiknek harci tapasztalataik vannak, akiknek katonai szakterületen van tapasztalatuk. Ők közel 25 millióan vannak” – jelentette ki Sojgu. 

 Hozzátette azonban, hogy nincs és nem is lesz semmilyen mozgósítás az egyetemi hallgatók körében. A jelenleg sorkatonai szolgálatban lévőket sem fogják mozgósítani vagy a különleges műveletek övezetébe küldeni.

Tehát akikről most szó van, az „csak” 300 ezer ember, mint olyan tartalékosok, akik önként vállalják a katonai szolgálatot, ha szükség van rájuk. 

Alekszandr Tocsenov, az Orosz Föderáció elnöke mellett működő Emberi Jogi Tanács ügyvezető titkára elmondta a RIA Novosztyinak, hogy azokat, akik nem alkalmasak a katonai szolgálatra, azokat nem fogják besorozni.

Tocsenov hozzátette, hogy a mozgósításról törvény rendelkezik, amely megállapítja, hogy ki alkalmas az ilyenszolgálatra, ki nem, ez alapján fognak eljárni.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.