Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,076 $

Az orosz külügyminiszter-helyettes mást mond az amerikai-orosz fogolycserékről

A 2022. július 7-én készített kép a Moszkva melletti Himkiben lévõ bíróság tárgyalótermébe kísért, kábítószer-csempészéssel vádolt Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázónõrõl (b) és 2010. november 16-án Bangkokban készített kép a kiadatása miatt az Egyesült Államokba szállított Viktor But feltételezett orosz fegyverkereskedõrõl. Moszkva és Washington 2022. december 8-án megegyezett, hogy kicseréli az Oroszországban börtönbüntetésre ítélt Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázónõt és az Amerikában fegyverkereskedelem miatt börtönben lévõ orosz Viktor Butot. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Noha az amerikai kormány úgy nyilatkozott, hogy a jövőben is terveznek fogolycseréket Oroszországgal, az orosz külügyminiszter-helyettes most ennek szöges ellentétét állítja.

A Guardian az orosz állami média jelentései nyomán számolt be arról, hogy Szergej Rjabkov, Oroszország külügyminiszter-helyettese azt mondta, nem számít arra, hogy újabb fogolycserékkel kapcsolatos megbeszélésekre kerül sor az Egyesült Államokkal.

Soron kívül Január 29.: ilyen időjárás vár ránk vasárnap

Mindez ellentmond a Fehér Ház hétfői bejelentésének, melyben közölték, hogy magas rangú amerikai tisztviselők a héten tárgyalásokat terveznek orosz kollégáikkal, a még mindig fogva tartott amerikai állampolgár, Paul Whelan ügye kapcsán.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója pedig hétfőn újságíróknak nyilatkozva szintén megerősítette, hogy ezen a héten tartják a megbeszélést az oroszokkal.

Hozzátette, már korábban is rendszeresen tárgyaltak orosz kollégáikkal, és “a magas szintű megbeszélésekre ezen a héten kerül sor”. Ennek ellenére az orosz Interfax ügynökség az orosz külügyminiszter-helyettest idézve azt írta:

“Nem tudom, mi jár a fejükben. Ahogy az elnök már mondta, van egy osztályunk, mely ezzel az üggyel foglalkozik. Információim szerint az általam ismert csatornákon keresztül nem várható kapcsolatfelvétel ebben a témában.”