Fennáll a veszélye, hogy Oroszország katonai válaszcsapást mér Litvániára

A kalinyingrádi teherpályaudvar 2022. június 21-én. A litván vasúttársaság június 18-án leállította az Ukrajna elleni orosz háború miatt az Európai Unió által Oroszország ellen bevezetett szankciók érintette áruk tranzitforgalmát az anyaország és a Lengyelország és Litvánia közé ékelõdõ orosz exklávé között. MTI/AP
not image

Nagy Noel

2022. június 23. - 16:28

Súlyos diplomáciai válság alakult ki Oroszország és Litvánia között a kalinyingrádi áruszállítás szankciója miatt.

Oroszország és Kalinyingrád között elsősorban vasúti úton zajlott eddig az áruforgalom egy Litvánia területén keresztülfutó vonalon át. Vilniusz azonban úgy döntött, megtiltja bizonyos áruk átszállítását a területén, az uniós szankciókra hivatkozva.

A Kreml természetesen nagyon kiakadt a döntésen és jelezték több soron, hogy alapos elemzést hajtanak végre, mielőtt a megfelelő választ adják a szerintük „ellenséges” döntésre, amely „mindenféle nemzetközi joggal szembemegy”.

Oroszországnak azonban nincs jelentősebb gazdasági befolyása Litvánia felett, ezért fennáll a veszélye, hogy erőszak választ, magyarán katonai válaszcsapást mérnek az országra – fogalmazott Juri Pancsenko, az Evropejszka Pravda szerkesztője.

Az orosz külügyminisztérium közlése szerint a június 18-án hatályba lépett korlátozásokról mindössze egy nappal azelőtt figyelmeztetettek a litvánok, ráadásul nemcsak a vasúti, hanem a közúti áruszállításra is kiterjesztették.

A Kreml pedig egyértelműen jelezte, hogy amennyiben nem állítja helyre a zavartalan áruforgalmat a litván kormány, akkor Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy lépéseket tegyen a „nemzeti érdekei megvédésére”.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Litvánia egyelőre csak az acélra és egyéb fémekre vonatkozóan vezette be a korlátozásokat, ám július 10-től ez ki fog terjedni a betonra, a faipari termékekre, az alkoholra és még a kaviárra is, amelyek mind uniós szankciók alatt állnak.

December 5-én fog azonban a legsúlyosabb szigorítás érkezni Litvánia részéről, amely Oroszországot és Kalinyingrádot is érzékenyen érinthet, ekkortól ugyanis az olaj és az olajipari termékek szállítása is tiltólistára kerül.

Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is kiállt Litvánia mellett, szerinte nincs szó arról, hogy blokád lenne. Mint fogalmazott, Oroszország és Litvánia között valóban van egy nemzetközi megállapodás a kalinyingrádi áruforgalomra vonatkozóan, és mint tudjuk, Oroszország azokat a nemzetközi megállapodásokat nagyon is tiszteletben tartja, ami számukra kedvező.