Oroszország nem szívbajos, hidat épített Kínával, egyre mélyül a kapcsolatuk

Fotó: Hszi Csin-ping kínai elnök (j) fogadja orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint Pekingben 2022. február 4-én. Putyin a 2022-es pekingi téli olimpia hivatalos megnyitójára érkezett a kínai fővárosba. MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin
Európa
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Azzal, hogy a Nyugat sorra hozza a szankciókat Oroszországgal szemben, Moszkva még inkább elmélyíti a kapcsolatát Kínával.

Kína továbbra sem küld fegyvereket Oroszországnak, amitől a háború első felében még az USA is tartott, A kínai vezetés a béke fontosságát hangsúlyozza, ugyanakkor nem hozott szankciókat az oroszokkal szemben, ellentétben a Nyugattal.

Soron kívül Reagált a PSG elnöke Messi vádjaira

Kínának óvatosan kell lépkednie, mert hiába hatalmas, Európa számára is fontos piac, ugyanakkor az oroszok kezeit sem engednék el. Olyannyira nem, hogy a két ország megnyitott egy határhidat, amivel még inkább közelebb kerülhetnek egymáshoz.

Erről a Sky News számolt be a Ria hírügynökségnek keresztül, mely részleteket is közölt. A híd az Amur folyó felett húzódik, alig több mint egy kilométer hosszú, és a kínai Heihe városát köti össze az orosz Blagovescsenszkkel.

A híd megépítése jelentős költségekkel járt, 19 milliárd rubelről van szó, azaz 276 millió fontról. Az orosz hatóságok szerint a híd fő célja, hogy a kereskedelem fellendítésével közelebb hozza egymáshoz Moszkvát és Pekinget.

A Kreml azt mondja, különleges és szimbolikus jelentőséggel bír a híd, míg Kína minden területen szeretné elmélyíteni a gyakorlati együttműködését Oroszországgal. A hivatalos tájékoztatás szerint a kétoldalú megállapodás által éves szinten több mint egymillió tonna áru cserélhet gazdát.