Dollár
395,18 Ft
Euró
408,17 Ft
Font
473,67 Ft
Bitcoin
16,421 $

Lőttek a sokat várt gázvezetéknek, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát

Fotó: EPA/Pool/Andreas Gora
not image

Nagy Noel

2022. január 19. - 07:46

Olaf Scholz, Németország kancellárja erős szankciót helyezett kilátásba arra az esetre, ha a Kreml az invázió mellett dönt.

Annalena Barbock külügyminiszter még hétfőn lengette be, hogy amennyiben megtámadják Ukrajnát, a nyugati hatalmak „megteszik a szükséges lépeseket” az Északi Áramlat-2 gázvezeték ellen, amely Németországot és Oroszországot köti össze közvetlenül egy 10.5 milliárd dolláros projektnek köszönhetően.

Soron kívül Rövidesen bemutatják a B-21 Raidert, a világ legfejlettebb harci repülőjét

Most pedig Olaf Scholz kancellár is csatlakozott külügyminiszter reakciójához, ugyanis a keddi nap folyamán kijelentette, hogy amennyiben Oroszország inváziót indít az ukránok ellen, szankcionálják és akár le is állítják a gázvezetéket.

„Teljesen világos, hogy magas ára lesz ennek és mindent meg kell vitatni arra az esetre, ha katonai közbeavatkozás történik Ukrajnában”

idézte a Sputnik News.

A kancellár ezen felül felidézte, hogy Németország és az Egyesült Államok közötti megállapodás egyértelművé tette az Északi Áramlat 2-vel kapcsolatos közös fellépést és ebben biztosították, hogy csak akkor működhet a gázvezeték, ha Ukrajna státusza fennmarad, mint gáztranzit-ország.

Scholz egyébként kizárta Németország részéről, hogy katonailag részt vennének egy esetleges invázióban, azt viszont kihangsúlyozta, hogy súlyos „politikai, gazdasági és pénzügyi” következményei lesznek egy ilyen jellegű agressziónak.

A német kancellár hisz abban, hogy Oroszország idővel csökkenti az ukrán határ közelében lévő hadseregeinek a számát, szerinte ugyanis Moszkva is konstruktív kapcsolatokat akar fenntartani Európával. Azt azonban hozzátette, hogy ehhez az is kell, hogy a Kreml betartsa az EBESZ által lefektetett biztonsági alapelveket.