Oroszország sikeresen „lecsatlakozott a világhálóról”, saját internetet tesztelnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szíriában harcoló orosz katonák kitüntetési ünnepségén a moszkvai Kremlben 2017. december 28-án. (MTI/EPA/AFP pool/Kirill Kudrjavcev) *** Local Caption *** 51544546
not image

Nagy Noel

2021. július 23. - 23:09

Oroszország elhatározta, hogy le fognak csatlakozni a világot összekötő internetről és egy saját „szuverén internetet” fejlesztenek az ország területére.

Moszkva számára sosem volt idegen az internet cenzúrázása, egyes alkalmazások és felületek letiltása, azonban az internet kontrollját egy egészen új szintre kívánják emelni azzal, hogy saját internetre csatlakoznak.

Az RBC hírportálra támaszkodva a The Moscow Times ugyanis arról ír, hogy Oroszország a június 15 és július 15 közötti tesztfázisban sikeresen lecsatlakozott a világhálóról és működőképes volt a saját internetük.

A ’RuNet’ névre keresztelt orosz internet kapcsán először azt tesztelték, hogy mennyire tud ellenállni a külső körülményeknek és behatolási kísérleteknek. Habár még nem értékelték ki az eredményeket, alapvetően sikeresnek tekintették a teszteket.

Nem sokat tudni pontosan ezekről a kísérletekről, mivel államtitok szinten kezelik, de annyiról lehetett hallani, hogy az állami telekommunikációs vállalat, a Rostelecom is részt vett az orosz internet próbáiban.

A vállalat egyébként Oroszország négy legnagyobb telefonszolgáltatójának egyike és a világ legnagyobb optikai kábelhálózatának tulajdonosa. Az RBC beszámolója szerint a tesztek ráadásul nem is zavarták meg a „hagyományos” internet felhasználóit sem.

Vlagyimir Putyin még 2019-ben rendelte el, hogy évente kell ehhez hasonló teszteket végezni, a szakértők azonban szkeptikusak abban, hogy Oroszország sikeresen le tudna-e csatlakozni a világhálóról.

A törvény előírása szerint ugyanis nem csak arról van szó, hogy alternatív tartományrendszert (DNS) követel meg a rendszer, hanem úgynevezett mélyellenőrző szoftvereket (DPI) is telepíteni kell az internetszolgáltatóknak a hatósági ellenőrzés érdekében.