Sajtó: Oroszország akár holnap elzárhatja a gázcsapot Finnország irányába

Fotó: Unsplash/Helio Dilolwa
not image

Borbély Fanni

2022. május 12. - 16:14

Nevük elhallgatását kérő források szerint Oroszország tervei között szerepel, hogy elzárják a gázcsapot Finnország irányába a NATO-csatlakozás miatt.

Az Iltalehti című finn lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be csütörtökön, hogy Oroszország a finn NATO-csatlakozásra válaszul pénteken leállíthatja a gázszállítást Finnországba.

A lap értesülései szerint a finn politikusokat már figyelmeztették erre a lépésre, habár fontos megjegyezni, hogy sem a Sky News, sem pedig a Reuters nem tudta függetlenül ellenőrizni ezen értesüléseket.

Természetesen nem kizárt, hogy valóban megtörténik, hiszen Finnország elnöke, Sauli Niinisto és Sanna Marin miniszterelnök bejelentette, Finnország “haladéktalanul” beadja NATO-csatlakozási kérelmét abban a reményben, hogy a lehető leggyorsabban elbírálják azt.

A Kreml szinte azonnal reagált a finn döntésre, s bár először csak “sajnálatosnak” nevezte a NATO-csatlakozással kapcsolatos döntést, utána kijelentették, hogy Finnország NATO-csatlakozása “egyértelmű fenyegetést jelent Oroszország számára”.

A Kreml egy nyílt fenyegetést is megfogalmazott ennek kapcsán, nevezetesen, hogy Oroszország egy ezzel egyenértékű válaszlépéssel fog reagálni, ami nem meglepő Oroszország részéről, hiszen már korábban is több burkolt fenyegetéssel illették Finnországot, mondván, “komoly katonai és politikai következményei” lesznek annak, ha Finnország meglépi, és valóban csatlakozik a katonai szövetséghez.