Reagált a Pentagon az oroszok hiperszonikus rakétatesztjére

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen a Cirkon új hiperszonikus manõverezõ robotrepülõgépet lövik ki kísérleti céllal a Fehér-tengeren tartózkodó Admiral Gorskov fregattról 2021. július 19-én. A minisztérium közlése szerint a kísérlet sikeres volt, a hiperszonikus robotrepülõgép eltalálta a több mint 350 kilométerrel távolabb, a Barents-tenger partján lévõ feltételezett célpontját. MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
not image

Nagy Noel

2021.július.21 - 18:51

Az amerikai védelmi tárca kijelentette, tudomással vannak a Zircon nevű orosz hiperszonikus rakéta tesztjéről és destabilizációs célzatú tevékenységnek tekintik.

Ezt John Kirby, a Pentagon szóvivője mondta, aki hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin bejelentése, miszerint hiperszonikus rakétarendszerekkel is rendelkeznek, potenciálisan azért lehet destabilizáló, mert nukleáris kapacitással rendelkező rendszerekről van szó.

Még hétfőn jelentette be az orosz védelmi tárca, hogy sikeresen lőtték ki az Admiral Gorskov fregatt fedélzetéről a Cirkon nevű hiperszonikus rakétát, mely sikeresen talált el egy 350 kilométeres távolságra lévő szárazföldi célpontot.

A közlemény szerint eredetileg azt kívánták felmérni, hogy mennyire hatékony a szárazföldi célpontok elérésére a Barents-tenger partjainál, ám a védelmi tárca szerint telitalálatot sikerült érni a Zirconnal – írja a Sputnik hírügynökség.

Az oroszoknak így sikerült rengeteg fontos adatot gyűjteni a Cirkonról, például az is kiderült, hogy hétszer gyorsabban tud közlekedni, mint a hangsebesség. 2021 végéig várhatóan a víz alatti teszteket is elvégzik a Cirkonnal, hogy kialakuljon a teljes kép.

A korai teszteket azonban már 2020-ban megkezdték, összesen három Cirkon-kísérletet végeztek az Admiral Gorskov fedélzetéről: két teszttel tengeri, egyel pedig szárazföldi célpontokat sikerült telibe találni.