Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,612 $

Oroszország felfüggeszti az Ukrajnával kötött gabonamegállapodást

Fotó: RLTheis / Twenty20

Bense Róbert

2022. október 29. - 18:30

Rendkívül rossz hír, az elmúlt hónapokban ez volt szinte az egyetlen olyan együttműködés, ami Oroszország és Ukrajna között működött.

A júliusban, az ENSZ és Törökország hathatós közreműködésével megvalósult megállapodásra azért volt nagy szükség, mert az ukrán gabona hiánya miatt világszerte élelmezési problémák kezdtek körvonalazódni.

Az egyezménynek köszönhetően mintegy 6 millió tonnányi gabonát juttattak ki Ukrajna megszállt tengeri kikötőiből, a megállapodást ugyanakkor novemberben újra kellett volna tárgyalnia a feleknek. Erre várhatóan nem kerül sor.

Oroszország ugyanis felfüggesztette a gabonakivitelről szóló megállapodásban való részvételt, a Krímnél tapasztalt, orosz felségjelű hajókat érintő támadások miatt. Oroszország az alábbi közleményt adta ki az ügy kapcsán:

„Figyelembe véve a kijevi rezsim által, britek részvételével elkövetett terrorcselekményt a Fekete-tengeri flotta hajói és a gabonafolyosó biztonságának szavatolásában részt vevő polgári hajók ellen, az orosz fél felfüggeszti a részvételt az ukrán kikötőkből származó mezőgazdasági termékek exportjáról szóló megállapodások további végrehajtásában.”

Dmitrij Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter közölte, hogy a megállapodás keretében exportált élelmiszereknek mindössze 3%-a jutott el a legszegényebb országokba – amely korábban a legfőbb érv volt az ENSZ részéről.

Szerdán az ENSZ még optimistán nyilatkozott az egyezség meghosszabbítását illetően, most azonban arról tájékoztattak, hogy kapcsolatban állnak az oroszokkal, amiért felfüggesztették az alkut. Mindeközben az oroszok által közösségi médiában közzétett videókon fekete füst látható a Szevasztopoli-öbölben – írta meg a Sky News.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.