Dollár
393,91 Ft
Euró
414,55 Ft
Font
479,84 Ft
Bitcoin
16,858 $

Oroszország: egy 1983-as eset nagyon hasonlít az Északi Áramlat elleni szabotázshoz

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök Olga Ljubimova kulturális miniszterrel tanácskozik Moszkvában 2022. október 3-án. MTI/AP/Kreml/Szputnyik/Pool/Gavriil Grigorov
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A tisztviselő elmondása szerint a Nyugatnak van már tapasztalata a csővezetékek elleni támadásokban, és nyilvánvaló, hogy most is Washington akar hasznot húzni a történtekből.

Az orosz elnök egyik legfőbb szövetségese, Nyikolaj Patrusev szerdán azt állította, miszerint az Északi Áramlatot ért szabotázs akció kísértetiesen hasonlít az amerikai CIA által támogatott, 1983-as támadásra, amelynek során a nicaraguai olajinfrastruktúrát vették célba.

Soron kívül Orbán Viktor is részt vett a MOL-csoport elnökségi ülésén

„Hadd emlékeztessem Önöket, hogy hasonló helyzet történt 1983-ban. Akkoriban a CIA által beszervezett szabotőrök támadásokat szerveztek Nicaragua ellen, amelyek többek között egy olajvezeték felrobbantásához vezettek az egyik kikötőben” – mondta.

A biztonsági tanács titkára múlt héten is azt állította, hogy a Nyugatnak van már tapasztalata a csővezetékek elleni támadásokban, amellyel Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is egyetértett, mondván, egészen nyilvánvaló, hogy Washington szeretne hasznot húzni a történtekből.

Vlagyimir Putyin pénteken ugyancsak az Egyesült Államokat és szövetségeseit vádolta a robbantásokkal, amelyet Moszkva nemzetközi terrorcselekménynek nevezett, ám az USA elutasított minden erre vonatkozó vádat – írta a Reuters.

Szeptember 26-án szivárgásokat észleltek az Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 vezetékeken, később pedig kizárhatóvá vált, hogy balesetről van szó, hanem sokkal inkább egy szabotázs akció következményéről, s hasonló véleményen volt Ann Linde svéd külügyminiszter is.