Oroszország és Fehéroroszország harci robotokkal gyakorlatozik (videóval)

Fotó: Unsplash/ThisisEngineering RAEng
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 14. - 22:13

Oroszország és Fehéroroszország pénteken kezdte meg a Zapad-2021 hadgyakorlatokat, az egyhetes gyakorlatsorozatban pedig várhatóan összesen közel 200 ezer fő, 760 haditechnikai eszköz és több mint 80 repülőgép, valamint 15 hajó vesz részt. A védelmi gyakorlatok fő célja a NATO esetleges agressziójának történő elhárítása.

Az orosz Uran 9 és Nerekhta harci, felderítő és támogató drónokat első alkalommal vetették be emberi csapatok mellett a folyamatban lévő Zapad-2021 gyakorlatokon – jelentette be az orosz védelmi minisztérium. A minisztérium a Twitter- és Facebook-oldalán tette közzé a járművek akció közbeni fotóit, pontosítva, hogy a harci robotokat az oroszországi Nyizsnyij Novgorod régióban található Mulino gyakorlótéren tartott gyakorlatokon vetették be – számolt be a Sputnik News.

A hadsereg felvételeket is közzétett a drónok működéséről, manőverezéséről és tüzeléséről, miközben a kezelők egy távoli helyről, joystickok segítségével irányítják őket. Az Uran-9 lánctalpas pilóta nélküli harci földi jármű, amely harci, felderítési és terrorelhárítási támogatást biztosít. A járműveket nehéz gépágyúval, páncéltörőkkel és rakétakilövőkkel szerelték fel, ezen felül IR-érzékelőkkel, lézeres távolságmérővel és számos fejlett érzékelőberendezéssel rendelkeznek, hogy a távoli kezelőknek teljes képet adjanak a harctérről.

A Nerekhta egy másik harci robot, amely 12,7 mm-es géppuskával és 30 mm-es AGS-30 automata gránátvetővel van felszerelve, és felderítő műveletekre és tüzelésre tervezték. Az Uran-9 és a Nerekhta mellett az Uran-6 robotizált aknamentesítő járműveket is használták a hétfői gyakorlatokon az aknaakadályok likvidálására a személyzettel ellátott járművek mellett.