Clouds
21 Budapest
Dollár
367,94 Ft
Euró
394,78 Ft
Font
442,47 Ft
Bitcoin
22,832 $

Oroszország eltávolítja nehézfegyverzetét a zaporizzsjai atomerőműből

Enerhodar, 2022. augusztus 19. A Maxar Technologies mûholdfevétele a Zaporizzsjai atomerõmûrõl a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai terület Oroszország által elfoglalt részén, Enerhodarban 2022. augusztus 19-én. Enerhodart rendszeresen érik tüzérségi támadások, amelyekkel az orosz és az ukrán fél egymást vádolja. MTI/EPA/Maxar Technologies
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Erről Emmanuel Macron francia elnök számolt be – az ENSZ további tárgyalásokat folytat.

Franciaország elnöke, Emmanuel Macron közölte, hogy megállapodás született Oroszországgal arról, hogy eltávolítják a nehézfegyverzetet a zaporizzsjai atomerőmű területéről.

Soron kívül 3600 fölé emelkedett a törökországi földrengés halálos áldozatainak száma

“Sikerült megvédeni Csernobil környékét, most Zaporizzsja védelme a célunk. Az elkövetkező hetek döntő fontosságúak lesznek” – mondta. Macron hozzátette, jelenleg is folynak a tárgyalások, melyek biztonságosabbá tehetik az erőmű környékét.

Oroszország március óta tartja megszállva az atomerőművet, az elmúlt hónapokban pedig fegyverekkel vette körbe a létesítményt, többek között rakéta-sorozatvetőket is telepítettek az egyik blokk közelébe.

Az ENSZ nukleáris megfigyelőszervezete tárgyalásokat folytat Oroszországgal és Ukrajnával a zaporizzsjai komplexum védelméről, amely Európa legnagyobb atomerőműve, és amelyet számos támadás ért a háború alatt.

Macron jelenleg egy párizsi nemzetközi konferencián vesz részt, ahol Ukrajna támogatása a legfőbb téma – számolt be róla a Sky News.