Dollár
428,70 Ft
Euró
410,38 Ft
Font
457,53 Ft
Bitcoin
19,033 $

Oroszország szerint már nem fenyeget világméretű éhínség

Fotó: Kirakodják a máltai bejegyzésû Rojen teherhajót az olaszországi Ravennában 2022. augusztus 13-án. Az ukrajnai Csornomorszból augusztus 5-én indult hajó 15 ezer tonna kukoricát szállított. Az Ukrajna ellen indított orosz háború február 24-i kezdete után augusztus 1-jén indulhatott meg az ukrán gabonakivitel az ukrán fekete-tengeri kikötõkbõl. MTI/EPA/ANSA/Fabrizio Zani/Pasquale Bove

Czinder Tímea

2022. augusztus 19. - 20:25

Miután az ukrán gabonát szállító hajók kifutottak a fekete-tengeri kikötőkből, esni kezdett a gabona világpiaci ára, ami jelentősen csökkentette az éhezés kockázatát.

A gabonaellátás fennakadásai miatt a világ nagy része világméretű éhínségtől tartott az utóbbi hónapokban, Dmitrij Biricsevszkij, az orosz külügyminisztérium gazdasági együttműködési osztályának vezetője azonban arról beszélt a Rosszija-24 televíziónak, ennek veszélye jelentősen csökkent, mióta az ukrán gabona exportja megkezdődött a fekete-tengeri kikötőkből.

Soron kívül Reuters: 1,1 milliárdos segélycsomagot készül kiutalni az Egyesült Államok Ukrajnának 

„Nem hiszem, hogy globális éhínség fenyeget, annál is inkább, mert a gabonaárak az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkentek, elsősorban az Oroszország, az ENSZ, Törökország és Ukrajna között létrejött megállapodásoknak köszönhetően”

– nyilatkozta.

A diplomata elmondta, a világ számos részére szállítanak orosz gabonát, és az ukrán gabonát is aktívan exportálják, az egyetlen problémát pedig az jelenti, hogy a rakomány nem mindig jut el azokba az országokba, ahol szükség lenne rá, gyakran ugyanis elakad Európában vagy a gazdag országokban.

„Ettől függetlenül fennál a veszély, hogy az energiaárak jelentősen megemelkedhetnek, ami csökkentheti az európai iparágak versenyképességét, és vannak inflációs kockázatok is. Ugyanakkor továbbra is együttműködünk partnereinkkel, azokkal, akik készen állnak együtt dolgozni velünk”

– hangsúlyozta Biricsevszkij.

Hozzátette, Oroszország és a többi BRICS-ország remélhetőleg hozzájárul a világgazdaság stabilitásához, és Moszkva szilárd kapcsolatok kialakítására készül a nemzeti valutában történő elszámolás érdekében, illetve egy új együttműködési modell lehetősége is felmerült, amely „minden politikai akarattól független lenne”.

Július 22-én megállapodás született Oroszország, Törökország, Ukrajna és az ENSZ között a globális piacok élelmiszer- és műtrágyaellátásával kapcsolatban, amelynek értelmében Isztambulban négyoldalú koordinációs központ létesült a gabonát szállító hajók ellenőrzése, valamint a fegyverkereskedelem vagy provokáció megelőzése céljából.

A TASS beszámolója szerint a Razoni ömlesztettáru-szállító volt az első mezőgazdasági termékekkel megrakott hajó, amely elindult Odesszából, augusztus 1. és 15. között pedig összesen 563 317 tonna élelmiszert exportáltak Ukrajnából.