Dollár
430,59 Ft
Euró
411,77 Ft
Font
455,54 Ft
Bitcoin
18,955 $

Megszakadt a terrorelhárítási együttműködés az Egyesült Államok és Oroszország között

Bariszav, 2017. szeptember 20. Bomba robban a Zapad (Nyugat) 2017 elnevezésû orosz-fehérorosz hadgyakorlaton a fehéroroszországi Bariszav város közelében 2017. szeptember 19-én. A szeptember 14. és 20. között rendezett védelmi és terrorelhárító hadgyakorlaton 12 700 katona és 680 harcjármû, 70 repülõgép és 10 hajó vesz részt Fehéroroszországban és Oroszország három régiójában. (MTI/EPA/Taccjana Zenkovics)
not image

Kolláth Benjámin

2022. szeptember 7. - 14:21

Az orosz biztonsági tanács helyettes államtitkára, Jurij Kokov szerint bár az Egyesült Államok sikertelenül próbálta meg kiszorítani Oroszországot a területen a nemzetközi együttműködésből „a nyugati államokkal az építő jellegű párbeszédre és a korábbi megállapodások betartatására a terrorelhárítás terén minimálisra csökkent az esély.”

Előzmény:

 

Az orosz biztonsági tanács helyettes államtitkára, Jurij Kokov szerint az ukrajnai háború kezdete óta az Egyesült Államok és Oroszország között problémamentesen folytatódott a kommunikáció a terrorelhárítás terén, azonban állítása szerint ezt a vonalat az Egyesült Államok elzárta, igyekezve kiszorítani Oroszországot a nemzetközi megállapodásokból.

„Az elmúlt években az orosz-amerikai kapcsolatok bonyodalmai ellenére a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem egyike volt a néhány területnek, ahol a hírszerzéseink közötti párbeszéd és gyakorlati együttműködés folytatódott. Ezt az Egyesült Államok most megszakította és igyekszik kiszorítani Oroszországot a nemzetközi együttműködés ezen területéről” – idézi a diplomata interjúját egy orosz lappal a TASZSZ.

Bár szerinte ebben az Egyesült Államok nem járt sikerrel, „a nyugati államokkal az építő jellegű párbeszédre és a korábbi megállapodások betartatására a terrorelhárítás terén minimálisra csökkent az esély. Ez azt is jelentheti, hogy újabb terror- és félkatonai szervezeteket vehetnek irányításuk alá, ezzel segítve geopolitikai céljaikat.”

Kokov ezután olyan esetekről beszélt, amelyben az Egyesült Államok és szövetségeseinek beavatkozása katasztrofális következményekkel járt egyes országok számára: „Az amerikai vezetés makacs globális uralomvágyára tekintettel ilyen pusztító és provokatív tettek a világ bármely pontján előfordulhatnak” – figyelmeztetett.