Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,228 $

Két hónapon belül bekövetkezhet az orosz államcsőd

Brüsszel, 2022. május 17. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter felszólal az Európai Bizottság által szervezett Brüsszeli Gazdasági Fórumon 2022. május 17-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
not image

Kolláth Benjámin

2022. május 24. - 23:52

Az Egyesült Államok nem hosszabbítja meg azt az engedélyt, amivel Oroszország amerikai bankokon keresztül tudta törleszteni nemzetközi adósságait, közölte a pénzügyminiszter.

Előzmény:

 

Az Oroszországra kivetett gazdasági szankciók nyomán az Egyesült Államok pénzügyminisztérium engedélyt adott bankjainak, hogy dollárban fizetendő adósságait rajtuk kívül egyenlítse ki az Ukrajnát megszálló ország. Ez az engedély május 25-én lejár és Janet Yellen pénzügyminiszter egy sajtótájékoztatón megerősítette, hogy nem fogják meghosszabbítani.

Soron kívül Beordibáltak Puskás Petinek az X-Faktorban: „Szégyen vagy, Peti”

A Guardian az AP nyomán ír arról, hogy az engedély nélkül Oroszország nem tudja kifizetni külföldi hitelezőit, akiknek eddig a JP Morgan Chase-en és a Citigroupon keresztül utaltak. A Kreml érezhette, hogy ez lesz, mert a lap szerint a májusra esedékes részleteket előtörlesztéssel fizették ki, még a határidő lejárta előtt.

A következő fizetési határidő június 23-án esedékes, innen 30 napi késedelmi időszak kezdődik, tehát az államcsőd július végén állhat be – hacsak addigra nem lesz vége a háborúnak. A befektetők és az orosz adóssággal foglalkozó biztosítók hetek óta 80%-ra teszik az államcsőd esélyét és a hitelminősítők, mint a Standard & Poor’s és a Moody’s is lesorolták az országot.

Az orosz államcsődnek egy elemző szerint minimális hatása lesz a világgazdaságra, mivel már hónapokkal ezelőtt lekapcsolták őket a pénzügyi világpiacról és a befektetők már számítottak arra, hogy ez bekövetkezik.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.