Dollár
395,41 Ft
Euró
412,67 Ft
Font
480,98 Ft
Bitcoin
17,094 $

Oroszország: decemberben indul a Moszkvicsok gyártása

Fotó: 1965-ben gyártott Moszkvics 403-as a Retropartyzánok kiállításon a győri ETO Parkban 2018. május 13-án. MTI/Krizsán Csaba
not image

Koós Alexandra

2022. október 21. - 13:54

A terv az lenne, hogy idén 600 autó gördül le a futószalagokról, 2023-ban pedig 50 ezerre emelnék a termelési volument.

A hírek szerint Oroszország arra készül, hogy decemberben megkezdi a szovjet korszakból származó Moszkvics autók gyártását (20 évvel azután, hogy beszüntették), természetesen immár újabb kivitelben, a termelés pedig abban az üzemben kezdődne, ahonnan a Renault kivonult.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester kijelentette, hogy a Moszkvics-gyártás munkahelyek ezreit fogja megőrizni, valamint reményét fejezte ki, hogy az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium segítségével sikerül idén beindítani a termelést.

A terv az lenne, hogy idén 600 autó gördül le a futószalagokról, köztük 200 elektromos járművel, 2023-ban pedig 50 ezerre emelnék a termelési volument, emellett az üzem azt állította, hogy Moszkva minden szükséges szakértelemmel rendelkezik ahhoz, hogy az elektromos járműipar központja legyen.

A Kamaz-gyártást is felpörgetnék

A moszkvai polgármesteri hivatal és Oroszország legnagyobb teherautógyártója, a Kamaz augusztusban állapodott meg arról, hogy 5 milliárd rubelt fektetnek be a moszkvai üzembe, miközben a gyártó külföldi partnert is keres.

Egyes források szerint a Kamaz a kínai JAC vállalattal társulhatna, hogy a cég tervezési, mérnöki és gyártási platformját használhassa, amely várhatóan az előnyükre válna – derül ki az Autonews beszámolójából.

A Renault májusban adta el a Lada-gyártó AvtoVAZ-ban lévő többségi részesedését az orosz államnak, állítólag mindössze egy rubelért, de hatéves visszavásárlási opcióval, s az állam mindemellett a Nissan eszközeit is megvásárolta egy euróért.