Dollár
395,13 Ft
Euró
417,90 Ft
Font
484,78 Ft
Bitcoin
17,190 $

Oroszország sorra blokkolja a közösségi média platformokat Ukrajnában

TÉMÁK:
#Facebook #Google
Fotó: Elisall / Twenty20
Európa

Czinder Tímea

Szerkesztő
TÉMÁK

A Google mellett a Facebook, Twitter, Youtube és több népszerű felület is célkeresztbe került.

A RIA Novosztyi és a TASS július 23-i közleménye szerint az orosz erők lelassították a Google keresőmotorját Herszon és Zaporizzsja megyék megszállt részein, valamint blokkolták a Facebookot, Twittert és Youtube-ot.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

A megszállók indoklása szerint a szolgáltatók blokkolják a „megbízható információkat és a régió életének helyreállítását”, mindeközben pedig „erőszakra szólítanak fel” – írta a The New Voice of Ukraine.

Az orosz hatóságok bejelentették, hogy a Google-t is blokkolják, amennyiben a keresőportál vezetősége „nem tér észhez”, és „továbbra is támogatja a dezinformációs politikát, az erőszakpropagandát, valamint a felszabadított területek lakosainak dehumanizálását”.

Kyrylo Stremousov, az oroszok által a kormány élére kinevezett vezető elmondta, kérésére Herszon megyében már le van tiltva a Google-hoz való hozzáférés, és ugyanez történt a Youtube és Viber esetén is.

Stremousov azzal indokolta a lépést, hogy „az ukrán hatóságok és amerikai felügyelőik az információs terrorizmus elemeiként, rosszindulatú információhalmazként használták fel ezeket a közösségi hálózatokat”.

Július elején a Youtube, az Instagram és a Viber is letiltásra került Herszon megyében, a hivatalos indoklás szerint ugyanis a tevékenységük „a térség helyzetének destabilizálását célozta meg”. Az oroszbarát vezetők hét elején Donyeck és Luhanszk megyék megszállt területein is blokkolták a Google-t.