Oroszország az áramszállítás elvágásával reagált Finnország NATO-csatlakozására

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. május 13. - 23:05

Oroszország bejelentette, szombattól leállítja a Finnországba irányuló áramszállítást.

Miután Finnország bejelentette, hogy csatlakozni kíván a NATO-hoz igen masszív feszültség alakult ki, Oroszország pedig nem is várt sokat az ellenintézkedéssel: a RAO Nordic szolgáltató bejelentette, hogy szombattól leállítja az áramszállítást Finnország irányába.

A RAO Nordic, az Inter RAO orosz állami energiaholding leányvállalata pénteken egy közleményben jelentette be, hogy “kénytelen lesz felfüggeszteni az áramszállítást” Finnország irányába május 14-től.

A közleményben arra hivatkoztak, hogy Finnország “már nem képes fizetni az Oroszországból importált áramért”, hozzátéve, hogy ez a helyzet példátlan, hiszen a több mint 20 éves kereskedelmi történelmük során nem volt még erre példa.

A finn szolgáltató, a Fingrid erre válaszul kijelentette, hogy “egyelőre” felfüggesztik az Oroszországból érkező áramimportot, mivel nehézségekbe ütközött a kifizetés. Kiemelték, az áramellátás még mindig biztosított Finnországban, hangsúlyozva, hogy az Oroszországból származó energia a finn áramellátás csupán 10 százalékát teszi ki.