Hiába a rengeteg szankció, Oroszország állítja, képesek rendezni a külföldi adósságaikat

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök év végi sajtóértekezlete Moszkvában 2019. december 19-én. MTI/EPA/Makszim Sipenkov
not image

Hujber Dávid

2022. június 11. - 19:11

A jelentős mértékű szankciók ellenére Oroszország továbbra is fizetőképes, és képesek arra, hogy rendezzék a külföldi adósságaikat.

Több mint három hónapja tart a Vlagyimir Putyin zöld jelzésére indított ukrajnai invázió, ami rengeteg áldozatot követel. Mindkét oldalon óriásiak a veszteségek, de a jelentések alapján Ukrajna állhat vesztésre.

A rengeteg bevezetett szankció ellenére az orosz gazdaság erős maradt, nincs szó arról, hogy káosz lett volna úrrá az országban. Többen abban bíztak, hogy már az első komolyabb szankciók láttán megreccsen az orosz gazdaság és Moszkva leállítja a háborút.

Egyik sem történt meg, és Oroszország egyre közelebb kerül Kínához, nemrég egy közös határhidat is felhúztak annak érdekében, hogy szorosabbra fogják a kapcsolatukat. Ez csak a kezdet, a jövőben még inkább nyithat Kína felé az orosz hatalom, addig a Nyugat a szankciókkal saját magának árthat.

Európában egyre magasabbak az árak, és ezt már többek között Magyarországon is érezni egyes területeken. Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint a békét kellene hangsúlyozni, és nem a szankciók sorával foglalkozni, többek között a gázembargóval, amiről azt mondta, egész Európát tönkretenné.

Oroszország közben azt állítja, hogy képes rendezni a külföldi adósságait. Erről az orosz jegybank számolt be, miszerint nem okoz számukra gondot kifizetni ezeket az adósságokat. Elvira Nabiullina, a jegybank egyik vezető tisztviselője kiemelte, a pénzügyi források szempontjából megvan ehhez a lehetőségük és a képességük.

Az Independent azt írja, az oroszok úgy fogalmaztak, hogy a fizetési szándékuk is megvan, és ezzel kapcsolatban a pénzügyminisztérium már minden lehetőséget ismertetett. „Ismétlem, minden forrásunk megvan ahhoz, hogy kifizessük az adósságainkat.”