Clouds
21 Budapest
Dollár
354,52 Ft
Euró
389,80 Ft
Font
438,73 Ft
Bitcoin
23,733 $

Az oroszok szerint teljesen ellentmondásos Ukrajna kommunikációja 

Fotó: Az ukrán elnöki hivatal sajtóosztályának felvétele Volodimir Zelenszkij ukrán elnökrõl az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács ülésén Kijevben 2022. szeptember 30-án, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta az orosz ellenõrzés alá került ukrajnai területek Oroszországhoz való csatlakozási egyezményét. Zelenszkij bejelentette, hogy Ukrajna kérelmet nyújt be, hogy gyorsított eljárásban csatlakozhasson a NATO-hoz. MTI/AP/Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya
Európa
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Zelenszkij elnöknek a szavait a szóvivőjének, Nyikiforovnak kellett pontosítania, szerinte az elnök nem arra gondolta, hogy a NATO-nak Oroszországot kellene bombáznia. 

A Volodimir Zelenszkij és sajtószolgálata által az Oroszország elleni megelőző csapásról szóló kijelentések tartalmát illetően tett nyilatkozatok közötti különbséget a Nyugattal egyeztették – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Soron kívül Észak-Korea megint súlyosan megfenyegette az USA-t

„Természetesen egyértelmű” – mondta a külügy szóvivője, amikor arról kérdezték, hogy Zelenszkij és sajtószolgálata ellentmondásos kijelentéseiről egyeztettek-e a Nyugattal.

„Ez a lényeg, vagyis az, hogy különböző információs eszközökkel játszanak, amelyek teljesen különböző jeleket adnak ki az információs és politikai térben. Ugyanezt a taktikát alkalmazzák az Európai Unióban” – mondta Zakharova az Egyes Csatornán.

Zelenszkij megelőző csapásokról beszélt, a szóvivője szerint szankciókra gondolt

Korábban Zelenszkij az ausztráliai Lowy Intézetben videokapcsolaton keresztül tartott beszédében azt mondta, hogy a NATO-nak „megelőző” csapásokat kellene indítania Oroszország ellen, ahelyett, hogy „megvárná Oroszország nukleáris csapásait”. 

Zelenszkij szóvivője, Szergej Nyikiforov később pontosította, hogy nem atomfegyverek bevetésére szólított fel Oroszország ellen, hanem megelőző szankciókra gondolt.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitkára a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy ezek a szavak nem mások, mint felhívás egy világháború kirobbantására, és hogy ezért az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot kell felelősségre vonni, amelyek valójában Kijev akcióit irányítják. Hangsúlyozta továbbá, hogy a világ minden országának figyelnie kell Zelenszkij szavaira. 

Az ukrán elnök kijelentései elégedetlenséget váltottak ki az ENSZ-ben is, ahol válaszul arra emlékeztettek, hogy elfogadhatatlan még az is, hogy egyáltalán felmerül egy nukleáris konfliktus megvitatásának a lehetősége.