Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,612 $

Mariupoli városi tanács: az oroszok le akarják bontani az ukrán nyelvű városnévfeliratot, hogy oroszra cseréljék

Az orosz hadsereg által szervezett sajtótúra során készített kép helyi lakosokról a törmelékkel borított Mira sugárúton Mariupolban 2022. április 12-én. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Takács Petra

2022. június 9. - 06:55

Aggasztó jelentést tett közzé a mariupoli városi tanács: az oroszok arra készülnek, hogy oroszra cserélik az ukrán város ukrán nyelvű városnévfeliratát.

Az oroszok arra készülnek, hogy lebontják a Donyeck megyei Mariupol bevezető útjánál álló, betonból készült ukrán városnevet, amelyet orosz nyelvűre akarnak kicserélni – közölte kedden az ukrán városi tanács a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

A betonból készült városnévfelirat egyedül az “i” betű írásában különbözik az orosz nyelvű változattól, az ukrán nyelvben ugyanis nem cirill hanem latin “i” betűvel írják a település nevét. Ezenfelül a betűk az ukrán nemzeti zászló színeire, azaz kék-sárgára vannak festve.

A város tanács, alátámasztandó állítását, videofelvételt tett közé, amelyen nem megnevezett és nem látható férfi beszél a feliratnál állva oroszul arról, hogy “ma kezdődik a felirat elbontása”, az építménynél pedig munkások léthatók egy munkagéppel. A férfi közli a felvételen, hogy “orosz város normális orosz nevére javítják” a feliratot.

A város törvényesen megválasztott tanácsa hozzáfűzte, hogy “miközben a megszállók a felirat ukrán-mentesítésével foglalkoznak, Mariupolban az emberek éheznek, a városban még mindig nincs ivóvíz, áram és gáz, s járványveszély fenyeget”. A városban kolerajárvány veszélye fenyeget. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az orosz hadsereg május 20-án vette át az ellenőrzést Mariupol egésze fölött.

Közben az ukrán vezérkar napi helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az orosz hadsereg változatlanul ostromolja Kelet-Ukrajnában Szeverodonecket, a déli országrészben viszont Herszon megyében ukrán harci helikopterek mértek csapást az orosz erőkre, valamint repülőgépek Mikolajiv megyei orosz lőszerraktárakra.

A kijevi katonai vezetés legfrissebb, keddi összesítése alapján eddig hozzávetőlegesen 31 360 orosz katona esett el. Az ukrán erők megsemmisítettek 212 orosz repülőgépet, 177 helikoptert, 13 hadihajót, 1390 harckocsit, 3416 páncélozott harcjárművet, 694 tüzérségi és 96 légvédelmi rendszert, valamint 207 rakéta-sorozatvetőt.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.