Clouds
21 Budapest
Dollár
359,90 Ft
Euró
390,92 Ft
Font
443,35 Ft
Bitcoin
22,965 $

Mióta itt jártál:

Az oroszok most először vetettek be stratégiai bombázókat Ukrajna ellen

Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A támadások pedig rendkívül komoly károkat okoztak, az ukrán légierő szóvivője pedig megosztotta, ez volt az első alkalom, hogy az oroszok stratégiai bombázókkal támadják Ukrajnát, és kapásból 60 rakétát ki is lőttek Ukrajna területére.

A CNN jelentése szerint az ukrán légierő szóvivője, Jurij Inhat pénteken arról számolt be, hogy helyi idő szerint délelőtt 10 óra 50 percig az oroszok 60 rakétát lőttek ki Ukrajnára.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

A szóvivő részletes leírást is adott a legújabb orosz támadások során használt fegyverzetről, s az is kiderült, hogy az oroszok most először vetnek be stratégiai bombázókat Ukrajna ellen.

Az ukrán légierő szóvivője megosztotta, a rakétákat Tu-95-ös repülőgépekről indították, a rakéták pedig Kh-555 és Kh-101 típusúak voltak, hozzátéve, hogy a Fekete-tengerről ezúttal Kalibr típusú rakétákat indítottak; az S300-asok és Tu-22M3-as bombázók pedig X-22-es rakétákat lőttek ki.

A légierő ezen felül MiG-31K típusú repülőgépeket is észlelt Ukrajna felett, hangsúlyozva, hogy ez az első alkalom, hogy megszállók Tu-95-ös bombázókat vetettek be Ukrajna ellen, az Engels oroszországi légibázisról. Ez az az orosz légibázis, melyet Moszkva szerint december 5-én ukrán drónok támadtak meg.

Pénteken országszerte rakétatámadásokról jelentettek, többek között Kijev, Odessza, Zsitomir és Szumi térségében; eközben Kijev polgármestere arról számolt be, hogy több robbanást észleltek a főváros Desnyanszki kerületében. A CNN Kijevben tartózkodó stábja is megerősítette a robbanásokat, valamint rakétákat is láttak és hallottak, miközben beindultak a légvédelmi rendszerek az ukrán fővárosban.