Dollár
432,02 Ft
Euró
423,49 Ft
Font
482,76 Ft
Bitcoin
20,033 $

Az oroszok állítják, az ukránok lőtték az atomerőművet és “piszkos bombát” akartak robbantani

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételrõl készült kép az orosz ellenõrzés alatt álló zaporizzsjai atomerõmûrõl a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én. A támadás során egy kiégett fûtõcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg. Az orosz és az ukrán erõk egymást vádolják a zaporizzsjai atomerõmû lövetésével. MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 13. - 07:34

Oroszország egyre komolyabb állításokat tesz, ezúttal annak kapcsán, hogy az ukránok lőtték az atomerőművet.

A TASS orosz állami hírügynökség közlése szerint Jevgenyij Balickij, a zaporizzsjai terület katonai-polgári közigazgatásának “vezetője” azt állította, hogy az ukrán csapatok “nukleáris hulladéktárolót vettek célba”, hogy egy “piszkos bombát” robbantsanak, olyan helyzetet teremtve, mely lakhatatlanná teszi az egész területet.

Noha még mindig nincs bizonyíték az oroszok állításainak alátámasztására, egyre hajmeresztőbb állításokat fogalmaznak meg, miközben továbbra is nagy erőkkel bombázzák Ukrajnát.

Balickij közlése szerint az erőműben több ezer tonna radioaktív hulladékot tárolnak, majd csütörtöki közleményében sérelmezte, hogy az ukránoknak nem tetszik, hogy Oroszország lerohanta hazájukat, és Európa legnagyobb, szintén ukrán atomerőművét is önkényesen elfoglalták.

A “vezető” kijelentette, hogy “az ukránok célja teljesen világosak” számukra, szerinte ugyanis az ukrán erők el akarják ijeszteni az orosz megszállókat az atomerőmű területéről, de a biztonság kedvéért hozzátette, hogy szerinte “már örökre elvesztették” az erőművet.

Állítása szerint több bizonyítékuk is van arra vonatkozóan, hogy az ukrán erők lőtték az erőművet, noha több független jelentés is arra figyelmeztetett, hogy az orosz fél állításait érdemes komoly fenntartásokkal kezelni, ahogy a háború kezdete óta.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.