Orosz vadászgépek kísérték az amerikai légierő bombázóját – állítólag megközelítette az orosz légteret

Fotó: Flickr/aeroman3
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 26. - 19:53

Orosz vadászgépeket vezényeltek az amerikai légierő egy repülőgépének kísérésére, amely állítólag a Csendes-óceán felett megközelítette az orosz légteret – közölte vasárnap az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ.

Az orosz államhatár megsértésére nem került sor az eset során a TASZSZ beszámolója szerint, amely az orosz nemzetvédelmi parancsnoki központra hivatkozva azt közölte, hogy “három orosz Szuhoj-35S vadászgépet vezényeltek ki, hogy elkísérjék az amerikai B-52H stratégiai bombázót, amely megközelítette Oroszország légterét”.

“A vadászgépek legénysége a célpontot az amerikai légierő B-52H stratégiai bombázójaként azonosította és a Csendes-óceán fölé kísérte. Oroszország államhatárának megsértése nem történt meg, és a repülőgépek veszélytelen közelségben voltak a levegőben”

– tette hozzá a TASZSZ.

Az állami hírügynökség szerint az orosz Szuhoj-25S vadászgépek “szigorúan betartották” a nemzetközi szabályokat, és visszatértek a bázisra, miután az amerikai gép eltávolodott az orosz határtól.

Nem ez az első alkalom, hogy incidens történt az orosz repülőgépek és az amerikai vagy NATO-gépek között. Márciusban a NATO tízszer indított vadászgépeket, hogy nyomon kövesse és elfogja az Északi-tenger, a Fekete-tenger és a Balti-tenger felett repülő orosz bombázók és vadászgépek szokatlanul “ritka csúcsát” – mondta akkor egy NATO-tisztviselő.

2020 augusztusában pedig két orosz repülőgép “nem biztonságos, szakszerűtlen” elfogást hajtott végre az amerikai légierő B-52-es bombázójával szemben a Fekete-tenger felett és nemzetközi vizeken, olyan turbulenciát okozva a B-52-esnek, amely korlátozta a manőverezési képességét – írja a CNN.