Kutató: Oroszország kaliberekkel olcsóbban valósíthatja meg a Hold-missziót, mint az USA

Fotó: A Nemzetközi Ûrállomás (International Space Station, ISS) a Hold közelében, az egyesült államokbeli Washingtonból fotózva 2021. december 8-án. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Világűr
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Az Egyesült Államok előzetes becslései szerint az ilyen típusú projekt költségei 4 milliárd dollár köré tehető.

Az Orel űrhajó részvételével végrehajtott orosz Hold-misszió becsült költsége négyszer olcsóbb lesz, mint az amerikai Orion űrhajó hasonló vállalkozása – állítja egy orosz kutatóintézet.

Soron kívül Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

„Az előzetes becslések szerint az Egyesült Államok ilyen típusú projektje körülbelül 4 milliárd dollárba kerül. Meg kell jegyezni, hogy az Orel űrhajó, szupernehéz Jeniszej rakétával hajtott négyfős legénységének hasonló küldetésére vonatkozó értékelések kimutatták, hogy a feladatot legalább négyszer olcsóbban lehet megvalósítani” – tudta meg a TASZSZ az Agat, az orosz állami űrvállalat, a Roszkoszmosz rakéta- és űripar fő gazdasági kutatóintézetének sajtószolgálatától.

„Azt is el kell mondani, hogy az ilyen jellegű nagyszabású projektek megvalósítása más államokkal együttműködve, az optimális technológiai megoldásokat kiválasztva és a költségeket a résztvevők között elosztva lenne megvalósítható” – közölte az intézet.

Az Orel űrhajót az orosz Hold-programhoz fejlesztették ki. A kísérletek 2022-ben kezdődnek. Az első startot az Angara-A5 rakéta tetején az oroszországi Távol-Keleten található Vosztocsnij űrközpontból 2024 április-júniusában tervezik, a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) való dokkolást nem tervezik. 

Az űrhajó 2024-ben végrehajtja a második, pilóta nélküli repülést. Az előzetes tervek szerint csatlakozott volna a Nemzetközi Űrállomáshoz, azonban a hírek szerint Oroszország szakít a projekttel. Az Orel első emberes repülését 2025-re tervezik.

Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz főigazgatója április végén azt mondta a TASZSZ-nek, hogy az orosz űrvállalat 2030 után megvalósítja a Holdra irányuló repülésekhez szükséges szupernehéz hordozórakéta létrehozásának projektjét.