Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,217 $

Oroszország szerint az USA-nak előbb a saját háza táján kell szétnéznie atombombák ledobása ügyében

Fotó: Japán asszonyok imádkoznak a nagaszaki Urakami-székesegyházban a város elleni amerikai atomtámadás 77. évfordulóján, 2020. augusztus 9-én. A történelem elsõ atombombáját Hirosimára dobták, majd három nappal késõbb Nagaszakira. A hirosimai bomba mintegy 140 ezer, míg a Nagaszakira ledobott bomba legalább 75 ezer áldozatot követelt. Japán hat nappal késõbb kapitulált, és ezzel véget ért a második világháború. MTI/AP/Kyodo News
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. augusztus 17. - 02:39

Az orosz nagykövetség szerint nagyobb nukleáris kockázathoz vezet az, hogy az USA más nemzetekre való tekintet nélkül cselekszik. 

Az Egyesült Államok egyoldalú kilépése az INF-szerződésből és a Nyitott Égbolt szerződésben való részvételének felmondása jelentős csapást mért az átláthatóság és a nukleáris rakéták ellenőrzésének rendszereire – áll a washingtoni orosz nagykövetség közleményében. 

Soron kívül Továbbra sincsenek biztonságban az autópályák energiaelnyelői

Az Egyesült Államok továbbra is más országok biztonságát és érdekeit figyelmen kívül hagyva cselekszik, ami a nukleáris kockázatok növekedéséhez vezet – idézi a washingtoni követséget a TASZSZ

Ma az Egyesült Államok továbbra is más országok biztonságára és érdekeire való tekintet nélkül cselekszik, ami hozzájárul a nukleáris kockázatok növekedéséhez. Az ukrán válsággal összefüggésben az Oroszországgal való további hibrid konfrontációra irányuló amerikai lépések kiszámíthatatlan eszkalációval és a nukleáris hatalmak közvetlen katonai összecsapásával fenyegetnek” – figyelmeztettek az orosz diplomaták.

Washington célzottan a fegyverzetellenőrzés és a fegyverek elterjedésének megakadályozására irányuló, régóta fennálló rendszerének lebontására törekszik. Az Egyesült Államok egyoldalú kilépése az INF-szerződésből és a Nyitott Égbolt szerződésben való részvételének felmondása jelentős csapást mért az átláthatóság és a nukleáris rakéták ellenőrzésének rendszereire” – tették hozzá.

A nagykövetség megjegyezte, hogy „az az adminisztráció pökhendi retorikája, hogy Oroszország cselekedetei nem felelnek meg egy felelős atomhatalom státuszának”. 

„Hazánk hűségesen teljesíti nukleáris fegyverállamként vállalt kötelezettségeit, és mindent megtesz a nukleáris kockázatok csökkentése érdekében. Oroszország kezdeményezésére kétoldalú szinten és a nukleáris »ötös« formátum keretében megerősítették a nukleáris háború megengedhetetlenségének elvét. A START-szerződést legfeljebb öt évvel meghosszabbították. A stratégiai stabilitásról szóló párbeszéd, amely sikeresen fejlődött, mielőtt Washington idén februárban befagyasztotta, azonban azóta újraindult” – hangsúlyozták.

Megjegyezték, hogy ”ennek fényében furcsa a felelőtlenség vádját hallani, különösen egy olyan ország részéről, amely 1945-ben Hirosima és Nagaszaki békés polgárait atombombáknak tette ki”.  

„Javasoljuk, hogy Washington nézze meg alaposabban saját nukleáris politikáját ahelyett, hogy alaptalan vádakat fogalmaz meg olyan országok ellen, amelyek világnézete nem egyezik az amerikaival”

– tette hozzá az orosz diplomáciai képviselet.