Clouds
21 Budapest
Dollár
369,01 Ft
Euró
394,68 Ft
Font
442,01 Ft
Bitcoin
23,062 $

Orosz és ukrán hadifoglyokat látogatott meg a Vöröskereszt

Fotó: Twenty20
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Fontos előrelépésnek nevezték, hogy mind az orosz, mind pedig az ukrán hadifoglyokhoz eljutottak.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) a múlt héten orosz és ukrán hadifoglyokat látogatott meg. A genfi székhelyű szervezet eddig csak szórványosan tudott eljutni a foglyokhoz – írja a Sky News.

Soron kívül Török-szíriai földrengés: 5261-re emelkedett a halálos áldozatok száma

A bizottság elnöke, Mirjana Spoljaric kiemelte, elvárja, hogy ne akadályozzák ezeket a látogatásokat, és minden hadifoglyot látni kívánnak, bárhol is tartják őket, legyen akár orosz, vagy ukrán.

Zelenszkij szerint tétlenkedett a Vöröskereszt

A Vöröskereszt jogait a rendszeres látogatásra a harmadik genfi egyezmény védi, amelynek Oroszország és Ukrajna is részese. Az egyezményben lefektetett vállalások azonban nem mindig valósultak meg.

A múlt hónapban az ENSZ emberi jogi hivatala közölte, hogy megfigyelői nem jutottak be az Oroszország által fogva tartott ukrán hadifoglyokhoz. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig emiatt tétlenséggel vádolta a szervezetet.

A Vöröskereszt felvette a kapcsolatot a hadifoglyok családtagjaival, akikkel megosztották a fogvatartottakról szerzett információikat, valamint személyes üzenetek átadására is lehetőséget biztosítottak.

“Mindezek mentőövet jelentenek a gyötrődő hozzátartozóknak” – tették hozzá.