Clouds
21 Budapest
Dollár
353,32 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,82 Ft
Bitcoin
23,546 $

Egy Putyin által kitüntetett orosz újságíró is megkérdőjelezte Moszkva állítását

MTI/EPA/ADMINISTRATION OF TOLYATTI
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

A makijivkai laktanyabombázás kapcsán vélte úgy, hogy az orosz magyarázat „nem túl meggyőző”.

Az ukrán védelmi minisztérium állítása szerint akár 400 orosz katona is meghalhatott a támadásban, a laktanyát ért rakétacsapás pedig azért lehetett ennyire súlyos, mivel a komplexum lőszerraktárként is funkcionált.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

Az oroszok ezzel szemben cáfolták a halálos áldozatok számát, a moszkvai narratíva alapján 89-en vesztették életüket a laktanyában. Állításuk szerint pedig azért tudták bemérni az épületet, mert a katonák megszegték a mobiltelefonok használatára vonatkozó parancsot.

Az orosz álláspont úgy vélekedett, hogy a telefonhasználat “lehetővé tette az ellenség számára, hogy nyomon kövesse és meghatározza a katonák tartózkodási helyének koordinátáit egy rakétacsapáshoz” – írja a Sky News.

A Putyin által a tavalyi év végén Bátorságrenddel kitüntetett haditudósító, Szemjon Pegov azonban úgy véli, hogy Moszkva ezen állítása „nem túl meggyőző”. “Ritkán mondok ilyet – de ez az az eset, amikor valószínűleg jobb lenne hallgatni, legalábbis a nyomozás végéig” – tette hozzá.

Az újságíró szerint az orosz védelmi minisztérium által elismert áldozatok száma sem helytálló. “A bejelentett adatok valószínűleg azokra vonatkoznak, akiket azonnal azonosítottak. Az eltűntek listája viszont sokkal hosszabb” – mondta.