Dollár
434,38 Ft
Euró
424,14 Ft
Font
487,25 Ft
Bitcoin
19,188 $

HIMARS-okra vadászó beépült orosz ügynököt kapcsolt le az ukrán titkosszolgálat

Az orosz védelmi minisztérium által közreadott videofelvételrõl készített képen egy orosz Tornado-G rakéta sorozatvetõvel tüzelnek ukrán állásokra egy meg nem nevezett ukrajnai frontszakaszon 2022. augusztus 3-án. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium
not image

Nagy Noel

2022. augusztus 27. - 10:41

Mint minden háborús helyzetben, így Ukrajnában is előfordulnak árulók, őket azonban apránként sikerül elfognia az ukrán titkosszolgálatnak.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SSU) beszámolója szerint letartóztattak egy férfi Mikolajiv megyében, aki az orosz hadsereg vezérkarának volt a beépített embere a heves harci cselekményeknek otthont adó déli frontokon.

Soron kívül Svájcban is gumilövedékkel oszlatták az iráni nagykövetség előtt tüntetőket

Az SSU beszámolója szerint a mikolajivi férfi érzékeny információkat gyűjtött az ukrán védelmi erők számáról, mozgásáról és felszereléséről. Az áruló férfi feladata viszont legfőképp az volt, hogy az amerikai HIMARS-sorozatvetők pozíciójáról szolgáltasson információkat.

Az SSU megerősítette, hogy a férfi által begyűjtött információk felhasználásával szabotázsakciókat és rakétacsapásokat akartak mérni az ukrán állásokra, különösen a legendássá váló rakéta-sorozatvetőkre, amik komoly fejfejást okoznak jelenleg az ukránoknak.

Az ukrán titkosszolgálat kémelhárítása szerint a férfit még a teljes körű invázió elején toborozta az orosz katonai hírszerzés egyik tisztje, miután látták, hogy a közösségi médiában aktívan Kreml-párti és ukránellenes posztokat oszt meg.

A kémelhárítás szerint a férfit egy üzenőalkalmazáson keresztül kereste meg az orosz titkosszolgálat, aki boldogan elfogadta az ajánlatot és nem sokkal később meg is kezdte végrehajtani azokat a feladatokat, amikkel megbízták.

Az áruló rövidesen meg is kezdte az információk küldését egy biztonságos kommunikációs vonalon keresztül, majd a begyűjtött információkat igyekezett minél hamarabb elpusztítani. Az SSU a férfinél tartott házkutatást követően meg is talált egy telefont, amit erre a célra használt.

Nem ez az első alkalom a háború óta, hogy egy-egy ukrán is elárulta a hazáját az orosz kedvéért: nemrégiben az SSU Donyeck megyében tartóztatott le két orosz ügynököt, akik a keleti frontról gyűjtöttek érzékeny információkat.