Dollár
392,08 Ft
Euró
405,80 Ft
Font
469,75 Ft
Bitcoin
16,986 $

Azt próbálták elhitetni az orosz trollok, hogy az AstraZenecától csimpánzzá változnak az emberek

Az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó cég egyik központja a Maryland állambeli Gaithersburgben 2021. április 5-én. A Biden-adminisztráció április 3-án a Johnson & Johnsont bízta meg a problémás baltimore-i Emergent BioSolutions gyár irányításával, amelyben egy gyártási hiba miatt tönkrement a J&J koronavírus-vakcinájának 15 millió adagja. Ekkor még az AstraZeneca vezette a létesítményt, és a problémát az okozta, hogy összekeverték az AstraZeneca és az amerikai cég készítményeinek alapanyagát. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
not image

Nagy Noel

2021. augusztus 11. - 21:17

A Majmok Bolygójából származó mémekkel próbálták meg meggyőzni az oltásszkeptikusokat orosz trollok, hogy az AstraZeneca-vakcina beadását követően csimpánzzá fognak változni.

Egy Facebook által készített jelentés tanulsága szerint ugyanis egy orosz marketingcég alvállalata, a Fazze több tucat Facebook és Instagram fiókat működtetett, amelyen keresztül álhíreket terjesztettek a nyugati vakcinákról – írja a The Daily Beast.

Soron kívül Medvegyev szerint a NATO Patriot-rendszerei is célpontokká válhatnak Ukrajnában

Összesen 65 Facebook és 243 Instagram felhasználói fiókot vetettek be, elsősorban indiai, latin-amerikai és egyesült államokbeli felhasználókat megcélozva. A Facebook szerint általában akkorra időzítették ezeket, amikor a nyugati szabályozóhatóságok közel jártak egy-egy nyugati vakcina jóváhagyásához.

A Fazze álhírterjesztésének első hulláma 2020 végén kezdődött el, amely az AstraZeneca-vakcinát kívánta elhitelteleníteni az indiai felhasználók számára. Ehhez főként bangladesi és pakisztáni trollfarmokról vett felhasználói fiókokat alkalmaztak.

Az viszont egészen precedens nélkülien kreatív, hogy próbálták átverni az indiai oltásszkeptikusokat: azt próbálták terjeszteni, hogy az AstraZenecában használt csimpánz-adenovírus nem ártalmatlan, hanem csimpánzzá változtatja az embereket.

Ehhez a trollok az 1960-as sci-fi klasszikusból, a Majmok Bolygójából vágtak ki jelenteket, hogy megpróbálják megtéveszteni a felhasználókat. Több, a gyártótól származó idézetet pedig kiragadtak a kontextusból, hogy ezzel is erősítsék az elképesztő elméletet.

A Facebook-jelentés beszámolója szerint azonban ez a próbálkozás kudarcot vallott, a legsikeresebb poszt mindössze öt lájkot kapott és általában nevetség tárgya lett. Ugyanekkora sikert értek el Brazília esetében is, ahol ezeket a posztokat egy automatizált programon keresztül portugál hashtagekkel is megjelölték.

A Fazze oltásellenes álhírkampányára akkor derült fény, amikor másodjára próbálkoztak komolyabb álhírterjesztéssel, ugyanis több európai YouTube-influenszer elmondta, hogy megkereste őket a cég egy ajánlattal.

Az ajánlat keretében annyit kellett volna tenni, hogy az AstraZeneca-vakcinát egy kiszivárgott, ismeretlen eredetű dokumentum alapján bemocskolni és azt terjeszteni, hogy nagyon veszélyes azok felvétele.

Ezt azonban végül a legtöbben nem fogadták el, azt azonban pontosan nem tudni, hogy mekkora pénzt ajánlottak ezért. A Fazze még több kampánnyal próbálkozott, például a Pfizer hiteltelenítésével az amerikai piacokon, de ezek sem jártak sikerrel, így az oltásellenes trollkodás földbe állt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.