Dollár
419,71 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
481,60 Ft
Bitcoin
20,303 $

Orosz történész: Vlagyimir Putyin állhatott a Darja Dugina elleni támadás mögött

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök egy tanácskozáson vesz részt a moszkvai Kremlben 2022. augusztus 2-án. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Pavel Birkin
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 24. - 14:38

Elmondása szerint egy ilyen megbízás egy „csendes engedély”, amit egy bizonyos személy befolyása és szavai hatására rendelnek el.

Dr. Jurij Felsztinszkij orosz történész úgy véli, Vlagyimir Putyin aggódhatott a szövetségese, Alekszandr Dugin egyre növekvő befolyása miatt, amely akár arra is ösztönözhette, hogy merényletet kíséreljen meg az ultranacionalista filozófus lánya ellen.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

A The Sun című napilapnak nyilatkozva kifejtette, hogy a Darja Duginával történtek a GRU-ra (Oroszország katonai hírszerző szolgálata) jellemzőek, amely már többször is indított támadást az ellenségeinek gyermekei ellen, mint ahogyan állítólag Szergej Szkripal orosz disszidenssel is megtették.

Véleménye szerint a Kreml engedélyezte, valamint maga az orosz államfő bólintott rá a merényletre, amelynek végrehajtásával a GRU-t bízták meg, illetve az is közrejátszhatott, hogy a hírszerző szolgálatnak „komoly ideológiai nézeteltérései” voltak Duginnal.

„Egy ilyen felkérés igazából egy csendes engedély, amit nem úgy kell elképzelni, hogy valaki azt mondja öljétek meg azt az embert! Ehelyett arra utalnak, hogy kellemetlenül érzik magukat egy bizonyos személy szavai miatt, ezért ideje megbeszélni, hogyan lehetne megszüntetni a befolyását” – mondta.

A szakértő hozzátette, a filozófus nagyon ellentmondásos személyiség, akinek sok ellensége van, eközben úgy viselkedik, mintha ő lenne a vezető, ami nem jelenthetett sok jót – derül ki a Sky News cikkéből.

„Emiatt néhányan úgy tekinthettek rá, mint egy riválisra, aki magasabb pozícióra törekedett, ám ezt egyesek nem akarták, hogy végül el tudja érni” – hangsúlyozta.