Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,31 Ft
Font
443,90 Ft
Bitcoin
23,219 $

Orosz tisztviselő: az olajárplafon támogatói hamar meg fogják bánni a döntésüket

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólal az orosz nemzeti bírói kongresszus ülésén Moszkvában 2022. november 29-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Valerij Sarifulin
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Állítása szerint az EU nemsokára úgyis azzal fogja vádolni Oroszországot, hogy „fegyverként használja az olajat”.

Az uniós tagállamok mellett a G7-csoport és Ausztrália is jelezte korábban, hogy alkalmazni fogja a tengeren szállított orosz olajra vonatkozó árplafont, amely által nem kerülhet többe hordónként 60 dollárnál.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

A lépés célja, hogy csökkentsék Oroszország bevételeit, ezzel gátolva a háború finanszírozását, s egyúttal stabilizálják a globális energiaárakat, így hát nem is olyan meglepő, hogy Vlagyimir Putyin elnök nem díjazta a dolgot, sőt, határozottan elutasította.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a RIA hírügynökségnek nyilatkozott arról, miszerint Moszkva nem hajlandó elfogadni ezt a felső határt, a megállapodás kielemzése után pedig megfelelően fognak reagálni a történtekre.

Eközben Oroszország bécsi nagykövete, Mihail Uljanov arra figyelmeztetett a Twitteren, hogy az ársapka támogatói meg fogják bánni a döntésüket, hiszen „ettől az évtől kezdve Európa orosz olaj nélkül fog élni” – számolt be a Sky News.

„Moszkva korábban is világossá tette, hogy nem fog olajat szállítani azon országoknak, amelyek támogatják a piacellenes árplafont. Csak várjuk ki a végét, az EU nemsokára úgyis azzal fogja vádolni Oroszországot, hogy fegyverként használja az olajat”

– hangsúlyozta.