Dollár
425,57 Ft
Euró
422,46 Ft
Font
484,70 Ft
Bitcoin
20,121 $

Oroszország tervei: ellenállni a nyugati szankcióknak és befejezni a donbászi küldetést

Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. június 20. - 14:51

Peszkov szerint Oroszország nem jelent fenyegetést a balti államokra és Finnországra, amelyek a múlt hónapban bejelentették csatlakozási szándékukat a NATO-hoz. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön a CNN-nek azt mondta, hogy Oroszország azt tervezi, hogy ellenáll a nyugati szankcióknak és befejezi célját a kelet-ukrajnai Donbász térségében. 

Soron kívül Varga Mihály: 300 milliárd forintot kaphat Magyarország az EU-tól energiabiztonságra 

Arra a kérdésre, hogy Oroszországnak szándékában áll-e megszállni ukrajnai területek egy részét Odesszában, Harkovban és Herszonban, Peszkov azt mondta, hogy a döntés a „helyi lakosság akaratától” függ majd.

„Az első számú cél az, hogy megvédjük a donbászi és luhanszki embereket azoktól, akik most például Donyecket lövik, és ott civileket gyilkolnak. És ezt tették az elmúlt nyolc-kilenc évben is” – mondta.  

„Ami Ukrajna más területeit és régióit illeti, tudják, minél inkább megtisztítja a hadseregünk a területet ezektől a nacionalista regimentektől, annál többen üdvözlik őket, és annál többen nyilvánítják ki, hogy a jövőben nem akarnak tovább élni a modern kijevi rezsimmel” – jelentette ki.  

Peszkov szerint Oroszország nem jelent fenyegetést a balti államokra és Finnországra, amelyek a múlt hónapban bejelentették csatlakozási szándékukat a NATO-hoz, megszakítva az évtizedes katonai szövetségkötési tilalmat Oroszország ukrajnai inváziója nyomán.

Biztosak vagyunk abban, hogy Finnország és Svédország NATO-tagsága nem hoz semmilyen további előnyt az európai kontinens biztonságára nézve. Éppen ellenkezőleg, további feszültséget fog okozni” – mondta Peszkov.  

A szóvivő elismerte, hogy Moszkva nincs „kényelmes helyzetben” a Nyugat Oroszország elleni „példátlan” gazdasági szankcióit követően, de azt állította, hogy a szankciók „döntő hatása”, amelyet a Nyugat remélt, „nem következett be”.

Most még egy kicsit jobban is érezzük magunkat, mint gondolnánk.Természetesen megértjük a problémáinkat, megértjük, hogy nagyon rövid időn belül kompenzálnunk kell az import meglehetősen jelentős, több mint 40-45 százalékos csökkenését” – tette hozzá. 

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.