Tömegesen semmisítik meg az orosz hadsereg „harmadik világháborúra tervezett tankjait”

Egy T-72 Ural szovjet harckocsi tüzel egy nemzetközi harcászati versenyen a nyugat-szibériai Tyumeny városánál 2017. augusztus 6-án. A július 29. és augusztus 12. között, öt ország részvételével zajló katonai vetélkedõ 28 versenyszámból tevõdik össze. (MTI/EPA/Makszim Sipenkov)
not image

Nagy Noel

2022. május 13. - 19:59

Nagyon komoly veszteségeket szenved az orosz tankállomány Ukrajnában, köztük olyan páncélozott masinák is, amelyeket kifejezetten egy világháborúra terveztek.

A T-72-es tankok meglehetősen rossz hírnevet szereztek maguknak az ukrán háború során, még úgy is, hogy alapvetően ezt más „ellenségre”, a NATO-ra tervezték még a Hidegháború alatt – fogalmazott a 19FortyFive.

A T-72-es harcitank, hasonlóan a többi orosz tankmodellhez, nagyon komolyan szenved Ukrajnában, tele van a közösségi média olyan felvételekkel, ahol felrobbant és kiégett tankok hevernek a harcmezőkön.

Az ukránoknak nyújtott katonai segély valóban nagy előnyt ad: Javelin, Stugna és NLAW páncéltörő rendszerekkel pusztítják halomra a T-72-eseket, de az ukránok drónokkal és tarackokkal is kilőttek már több orosz páncélos szörnyet.

A T-72-eseket még a hetvenes évek elején épített a szovjet hadiipar, a Hidegháború csúcsán, amikor még arra készült a két blokk, hogy háború alakulhat ki a NATO és a Varsói Szerződés államai között. Az akkor új modell a T-64-eseket váltott fel, valamint azokra épülően fejlesztették ki.

A szovjetek korábban elképesztő mennyiségű T-72-est gyártottak le, csak a Szovjetunió összeomlásáig 17 ezer darabot gyártottak le belőle. A 2020-as állapotok szerint kétezer darab volt még állományban, a többit csak tárolták a katonai hangárokban.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

A T-72-es volt a legfőbb tank, amit az 1980 és 1988 közötti Irak-Irán háborúban használtak a felek, de legalább 30 ország számára ez jelentette a tankállomány gerincét, ezért a szovjeteknek, majd oroszoknak jelentős exportpiaca volt ilyen téren.

Az Ukrajnában harcoló variánsok feltehetően a T-72B3 és a T-72B3M közül kerültek ki, az előbbit 2010-ben mutatták be és harmadik generációs tanknak tekinteték sokan. Ezt a modellt azért is preferálják, mert vastagabb a páncélja, jobban lehet vele célozni és akár 70 km/h-s sebességre is képes az utakon.

Ezek a tankok is szenvednek azonban a harcmezőkön, főként azért, mert meglehetősen könnyű ostrom alá venni őket. Nem is beszélve arról, hogy Javelinnel vagy a török fejlesztésű Bayraktar drónokkal könnyen be lehet venni a gyengeségét, és nagyon látványos robbanásban semmisítik meg őket.

Ez pedig azért is érdekes, mert az orosz tábornokok azt gondolták, hogy a T-72B3-mal könnyen át tudják ütni az ukrán védelmi vonalakat és meglehetősen könnyed győzelmet arathatnak a gépesített egységekkel – ez azonban finoman szólva sem így történt.