Dollár
430,80 Ft
Euró
417,58 Ft
Font
468,05 Ft
Bitcoin
19,489 $
A Vlagyimir Putyin orosz elnök által elrendelt részleges mozgósítás elleni tüntetők egyikét veszik őrizetbe rendőrök Moszkvában 2022. szeptember 21-én. A mától hatályos rendelet értelmében tartalékban lévő állampolgárokat vonnak hadkötelezettség alá. MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Orosz reakciók Putyin mozgósítására: “inkább elmegyek, minthogy harcoljak ebben a háborúban”

Szerző: Borbély Fanni

Mióta Putyin bejelentette a részleges mozgósítást, az oroszok körében vegyes érzelmek kavarognak: sokan félnek, egyesek azonban előkapták hazafi énjüket.

not image

Borbély Fanni

2022. szeptember. 22 - 22:18

A Guardian megszólaltatott pár orosz állampolgárt, miután az orosz elnök szerdán bejelentette a részleges mozgósítást, mely a bejelentés szerint 300 ezer tartalékost érint, noha a csütörtökön megjelent friss jelentésekben már egymillió behívható orosz állampolgárról írtak.

Soron kívül Hosszabb iskolai téli szünet és kormányzati-igazgatási szünet is lesz 

A 33 éves Alekszandr csak felesége igen érzelmes telefonhívása során értesült arról, hogy Putyin bejelentette a részleges mozgósítást – “Szása, elvisznek téged” – mondta aggódva felesége, nem sokkal azután, hogy a férfi megérkezett a Moszkva belvárosában található irodájába.

Noha Alekszandr közel 15 évvel ezelőtt sorkatonaként szolgált a hadseregben, soha életében nem látott valódi harcot. Ezzel pedig relatíve alacsonyan áll a mozgósítási sorban; mozgósításra pedig nem mellékesen a második világháború óta nem került sor Oroszországban.

Mint sokan mások, Alekszandr is aggódik amiatt, hogy ő is megkapja a povestkát (a behívó – a szerk.) és kiküldhetik egyenesen a frontra.

“Inkább elmegyek, minthogy harcoljak ebben a háborúban. Ha behívnak, akkor el akarom hagyni az országot.”

Van azonban egy igen komoly probléma: a dezertálást kriminalizáló új orosz törvény miatt ugyanis Alekszandr egy évtizedes, vagy akár ennél hosszabb időtartamú börtönbüntetésre is számíthat, a választás lehetőségéről pedig csak annyit mondott: “lehetetlen”. Végezetül keserűen kijelentette, valószínűleg be kell vonulnia a seregbe, de minden erejével azon lesz, hogy megoldást találjon és ne kelljen háborúznia.

Oroszok millióinál kopogtatott be a valóság szerda reggel, amikor arra a felismerésre jutottak, hogy meglehet, valóban részt kell venniük a háborúban, és Ukrajna megszállásában. A háború közel hét hónapja alatt az oroszok többsége megpróbált egyszerűen nem tudomást venni arról, hogy Putyin lerohanta Ukrajnát, ám most mindenki számára egyértelművé vált, hogy háború van.

“Ez az, amitől mindenki rettegett, amikor a háború elkezdődött”

– osztotta meg egy anya, aki attól tart, hogy fiát is besorozhatják.

Ennek ellenére akadnak olyan nemzeti érzelmű oroszok, akik már most készen állnak a harcra: egy harmincas éveiben járó, korábban katonai szolgálatot teljesítő férfi úgy nyilatkozott, hogy szerinte “hazafias kötelessége”, hogy bevonuljon a hadseregbe, ha besorozzák, mondván,

“A hazámmal akarok tartani.”

Habár Oroszország egyelőre nem zárta le határait, hogy megakadályozza a behívók ellen menekülő állampolgárok kiutazását, egyre többen vélik úgy, hogy ez lehet Putyin következő lépése, látva a kígyózó kocsisorokat a határokon, és az elfogyott repjegyeket.

Az országból menekülő oroszok ugyanis Putyin bejelentését követően azonnal megrohamozták a jegyirodákat és az összes jegyet felvásárolták olyan országokba, mint Törökország és Örményország, ahová vízum nélkül utazhatnak.

Az ezen országokba szóló jegyek azonban csak ezen a hétvégén felhasználhatók, ráadásul akár 3000 dollárt (1,2 millió forint) is elkérhetnek értük. A helyzetet tökéletesen leírja, hogy az egyik legnépszerűbb oldalon, az Aviasalesen még mindig az van kiírva a desztinációk helyett, hogy “bárhova, ahová mehetek”, mint úti cél opció.

Újabb nehézség az orosz állampolgárok számára, hogy megannyi európai ország lezárta határait az oroszok előtt, így pedig egyre csak szűkül a lehetőségek tárháza: még azok az oroszok is büntetőjogi következményekkel néznek szembe, akik megkapták a behívót, de nem mentek vissza Oroszországba, hogy bevonuljanak a hadseregbe.

Noha a háborút ellenző oroszok utcára vonultak és tüntetéseket szerveztek, az orosz rendőrség agresszív fellépése és a rendszeres letartóztatások miatt az emberek félnek, és több helyen csak egy maroknyi ember gyűlt össze. Novoszibirszkben például egy letartóztatott férfi azt kiabálta, hogy “Nem akarok meghalni Putyinért és értetek!”