Clouds
21 Budapest
Dollár
360,22 Ft
Euró
391,18 Ft
Font
446,01 Ft
Bitcoin
23,680 $

Orosz olaj elleni szankció: óriási üzemanyaghiány jöhet Európában, de hazánk megússza

TÉMÁK:
#MOL
Fotó: Unsplash
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A Mol nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a későbbiekben is fennakadások nélkül tudja biztosítani a hazai üzemanyagellátást, emellett egyéb részletekkel is szolgált.

A Napi.hu szerint az uniós szankciós szabály kiköti, hogy február 5-től tilos orosz olajtermékekkel kereskedni és behozni azokat, ami az üzemanyagot tekintve óriási hiányt okozhat, hiszen az európai országok dízelfogyasztásának tizedét orosz olajtermékek adják.

Soron kívül Nyolc emberrel végeztek egy mexikói szórakozóhelyen, válogatás nélkül lőttek

Ám hazánk kimarad ebből a problémából, ugyanis a Mol azt nyilatkozta, hogy február 5. után is fennakadások nélkül tudja biztosítani a hazai üzemanyagellátást, mivel az orosz kőolaj behozatala Magyarországra változatlanul zavartalan a Barátság vezetéken keresztül.

A cég állítása szerint még az import is visszajöhet az ársapka kivezetésével, hozzátéve, hogy a szlovák finomító kapacitásaira főleg a cseh és osztrák fogyasztóknak van szükségük, de a régió ellátásbiztonsága miatt fontos, hogy a pozsonyi finomító előtt megnyíljanak az osztrák, cseh és lengyel piacok is.

A magyar kormány sikeresen lobbizott a mentességért

Erre azután nyílt lehetőség, hogy a magyar kormány több uniós tagállammal együtt sikeresen lobbizott a mentességért az újabb szankciók alól, ezáltal február 5-e után is folytatni tudják az orosz kőolaj-exportot – írta a Világgazdaság.

A magyar kormány rendeleti úton szabályozta, hogy a magyar finomító folytathassa az exportot, s a szlovák kormány valószínűleg hamarosan követi ezt a példát egy jogszabály megalkotásával, ezzel biztosítva a pozsonyi finomító exporttevékenységét.

A Mol azt is kiemelte, hogy a szankciók következményeként a Slovnaft pozsonyi finomítója megemeli a tengeri kőolaj beszerzésének és feldolgozásának arányát, amennyire csak lehetséges, így továbbra is ellátja majd exportpiacait, és fontos szerepet játszik a régiós ellátás biztonság megőrzésében.