Dollár
428,01 Ft
Euró
420,69 Ft
Font
478,08 Ft
Bitcoin
19,527 $

Az orosz olajexport 25 százalékkal csökkent a múlt héten, Putyin kezdhet aggódni a pénz miatt

Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev

Szabó Kata

2022. április 20. - 16:17

Az orosz nyersolaj tengeri szállítása negyedével esett vissza a múlt hét folyamán, amely az orosz vezető új kelet-ukrajnai offenzívája alatt jelentős bevételkiesést jelent Oroszország számára.

A Bloomberg adatai szerint az április 15-ét megelőző héten napi 3,12 millió hordót tett ki a nyersolaj áramlása, amely 25 százalékos csökkenést jelent az előző heti beszámolókhoz viszonyítva, hozzátéve, hogy a Fekete-tenger, a Balti-tenger és az Északi-sarkvidék kikötőiből Ázsiába irányuló szállítmányok a legalacsonyabb szintet érték el két hónapon belül.

Soron kívül Marija Zaharova: „mindenki egyetért abban, hogy az USA túl messzire ment”

Mindez azt jelenti, hogy a múlt heti szállítmányok nagyjából 181 millió dolláros bevételt jelentettek, szemben az előző heti több mint 240 millió dollárral, a rakományok csökkenését pedig több tényező is befolyásolhatta, mint például az időjárás és a teheráruk indulásának időpontja.

Az energiakereskedők azonban elkerülik az orosz nyersolajra vonatkozó szerződések kezelését, amely az „önszankcionálás” irányzatának egyik eredménye, illetve annak ellenére is kitartanak emellett, hogy az Európai Unió még nem csatlakozott az USA-hoz az import teljes felfüggesztésében – számolt be a Business Insider.

Eközben az Európai Unió a hónap elején megtiltotta, hogy az orosz zászló alatt közlekedő hajók belépjenek a kikötőibe, amely ezáltal jelentős kerülő megtételét kényszeríti ki az orosz nyersolajexport szállításának tekintetében, miközben több szállítmányt Ázsia és a Földközi-tenger felé irányít.

A bevetélek számottevő mértékének csökkenése pedig akkor következett be, amikor Putyin újabb offenzívát rendelt el, amely a kelet-ukrajnai területeket ostromolja, miközben elsődleges céljuk a Donbász régió elfoglalása.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.