Dollár
431,14 Ft
Euró
422,90 Ft
Font
481,91 Ft
Bitcoin
19,675 $

Hodorkovszkij: az Európai Unió saját magát szabotálja az orosz olajembargóval

2015. június 4-én a svájci Interlakenben készített képen Mihail Hodorkovszkij volt orosz olajmágnás, az egykori Jukosz olajkonszern alapítója részt vesz a Svájci Gazdasági Fórumon (SEF). Egy orosz bíróság 2015. december 23-án elfogatóparancsot adott ki ajelenleg külföldön, nagyrészt Londonban élõ Hodorkovszkij ellen. Vlagyimir Markin, az orosz szövetségi nyomozó bizottság közleménye szerint december 11-én vádat emeltek a volt olajmágnás ellen legalább két gyilkosság szervezésében való részvétel címén, miután Hodorkovszkij aznap nem jelent meg az egyik moszkvai bíróság idézésére. (MTI/EPA/Peter Schneider) *** Local Caption *** 51973984
not image

Nagy Noel

2022. június 24. - 11:45

Mihail Hodorkovszkij száműzetésben élő orosz üzletember nyomatékos figyelmeztetést adott az európai vezetőknek.

Hodorkovszkij egykoron Oroszország egyik legnagyobb üzletembere volt, azonban ellentétbe került Putyinnal és végül el is kellett menekülnie az országból. Az üzletember azóta az egyik legismertebb kritikusa lett a Kremlnek és az egyik fő ellenzéki figura lett.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

Az egykori olajmágnásból lett ellenzéki politikus kijelentette, hogy az Európai Unió hatalmas hibát vétett az orosz olaj szankcionálásával, szerinte ezzel ugyanis feleslegesen ásták alá a kereskedelmi blokk gazdaságát.

Hodorkovszkij úgy véli, az Európai Uniónak előbb biztosítania kellett volna az alternatív forrásokkal, mielőtt bevezetik az embargót. Az üzletember hangsúlyozta, ezzel a lépéssel csak saját magát szabotálja az Európai Unió, nem az orosz „háborús kincsesládát” fosztja ki.

Az ellenzéki politikus szerint az Európai Uniónak teljes más stratégiát kellett volna választania, előbb inkább vámokat kellett volna kivetni az orosz energiaszektorra, mintsem teljesen kitiltani azt az európai piacról.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Hodorkovszkij szerint azzal, hogy Európa gyakorlatilag a saját költségvetésébe fúrt lyukat az embargóval, Ukrajna életét is megnehezítette, mert így sokkal kevésbé tudják megengedni maguknak a fegyverek vásárlását.

Egy hónapnyi tárgyalás után május végén állapodtak meg abban az uniós állam- és kormányfők, hogy év végéig kivezetik az orosz olajat a gazdaságukból. Ezt sokáig Magyarország blokkolta, de kaptak kedvezményt a vezetékes olajszállításra, ezért Orbán győzelmet is hirdetett.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.